Rojava'nın Cizire Kantonu'nun Qerman köyünde yaşayan ve akrabalarının yanına gitmek için Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Şenyurt Mahallesi'nde sınırı geçmek isterken askerlerce yakalanan 3 Rojavalı'dan Ciwan Behcet'in askerlerce dövülerek öldürüldüğü ve cesedinin sınır tellerinden Rojava'ya atıldığı iddia edildi. (Habere gitmek için tıklayınız)

HDP Hakkari milletvekili Adil Zozani, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a; ''Sınırda Türk askerleri tarafından vurularak öldürülen insanların sayısı kaçtır? Bu can kayıplarından dolayı kaç kamu görevlisi hakkında soruşturma açılmıştır?'' diye sordu.

Adil Zozani'nin, Bakan İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

-Bakanlığınızın söz konusu olaya ilişkin bilgisi var mıdır? Varsa bu askerler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

-Sınırı geçen Rojavalılara karşı, TSK’ya mensup askerlerin böylesi düşmanca yaklaşımı ve Rojavalıları kasıtlı şekilde öldürmelerinin nedeni nedir? Bunun sorumluları hakkında bugüne kadar cezai bir işlem yapılmış mıdır?

- IŞİD vahşetinden kaçan Kobanêlilerin ve onlara destek olmaya giden, aralarında seçilmiş Milletvekili ve Belediye Başkanlarının da olduğu halka, Suruç’ta günlerdir güvenlik güçleri tarafından yaşatılan benzeri şiddet ve düşmanca saldırıların gerekçesi nedir?

-Güvenlik güçlerinin katliama maruz kalan Rojavalılar ile onlara destek olmak için sınıra giden halka karşı böylesi pervasızca müdahaleleri, bir talimat neticesinde mi gerçekleşmektedir?

-Suriye’de iç savaşın başlamasından sonraki zaman zarfında, sınırda Türk askerleri tarafından vurularak öldürülen insanların sayısı kaçtır? Bu can kayıplarından dolayı kaç kamu görevlisi hakkında soruşturma açılmıştır?

(sy)