Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Roboski Katliamı'nın yıldönümünde yaptığı açıklamada, "Geçmişle yüzleşilmesi, hakikatlerin ortaya çıkarılması güncel bir talebimizdir. Bu katliamın üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin, iktidar kendi icraatıyla yüzleşmeyi reddetse de, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal barış sağlanamayacaktır," dedi.

"KOMİSYONUN AKP'Lİ ÇOĞUNLUĞU KATLİAMIN ÜSTÜNÜ ÖRTEN RAPORLAR HAZIRLADI"

HDP, katliamın yıldönümünde yaptığı açıklamada, katliamın asker, sivil, bürokrat ve siyasetçi sorumluları bugüne kadar korunduğunu belirtirken, Roboski Katliamı'nın araştırılması için Meclis’te kurulan komisyonun AKP'li çoğunluğunun, katliamın aydınlatılması için değil, üstünün örtülmesi için raporlar yazdığını söyledi.

"ERDOĞAN, KATLİAMIN SORUMLULARINA TEŞEKKÜR ETTİ"

HDP'nin katliama açıklık getiren raporlarının, TBMM'nin internet sitesine bile konulmadığını belirtildiği açıklamada, "Dönemin Başbakanı Erdoğan, Roboski Katliamı’nda sorumluluğu bulunanların yargılanması için bir tek adım atmadı. Aksine, katliama imza atan dönemin Genelkurmay Başkanlığı’na ve komuta kademesine hassasiyetlerinden ötürü teşekkür etti," denildi.

"KATLİAM AYDINLATILMADAN TOPLUMSAL BARIŞ SAĞLANAMAYACAKTIR"

Açıklamada devamla şunlar söylendi:

"Roboski Katliamı, Kürt halkına yönelik özel savaş politikalarının bir sonucudur, son derece planlı ve bilinçli yapılmıştır. Katliamın planlayıcısı ve karar veren gücü siyasi iktidardır. Bu nedenle aradan 3 yıl geçmesine rağmen, sorumlu hiçbir kişi tutuklanmadı ve soruşturmaya alınmadı.

"Roboski Katliamı, halklarımızın ortak yaşama iradesine, Kürt halkının demokrasi, özgürlük ve eşitlik taleplerine indirilmiş zalimane bir darbe olarak hala aydınlatılmayı bekliyor. İnsanlık dışı uygulamaları yok saymak, unutturmak ya da üstünü kapatmak mümkün değildir. Bu konu açıklığa kavuşana, siyasi ve askeri sorumlular yargılanıp ceza alana kadar susmayacağız.

"Geçmişle yüzleşilmesi, hakikatlerin ortaya çıkarılması güncel bir talebimizdir. Bu katliamın üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin, iktidar kendi icraatıyla yüzleşmeyi reddetse de, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal barış sağlanamayacaktır.

"Roboski Katliamı’nın faillerinin açığa çıkarılması ve yargılanması için yerel ve uluslararası bütün hukuk süreçlerini takip etme kararlılığındayız. Türkiye halkları, demokrasi ve barış güçleri bu hesabı sormak için kararlı bir şekilde mücadeleyi sürdürecektir. Katliamı unutmayacağız, unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz."

Kaynak: Demokrat Haber