Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Fransa’nın başkenti Paris’te üç Kürt kadın siyasetçi, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in öldürülmesinin 3’üncü yıldönümünde, katliamın araştırılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

Felaknas Uca, son üç yıldır konuya dair süren soruşturmaya rağmen cinayetlerin hala aydınlatılmadığına dikkati çekti.

Pazartesi günü Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde kadın siyasetçiler Pakize Nayır, Seve Demir ve Fatma Uyar’ın ölümlerini de anımsatan Uca, “Bu katliamların son bulması ve demokratik bir çözümün gerçekleşmesi için üç Kürt kadın siyasetçinin katledildiği Paris katliamının aydınlatılması hayati önem taşımaktadır. Bu katliamda rol alan güçlerin açığa çıkması ve cinayetin aydınlatılması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını önermekteyiz,” dedi.

Uca’nın TBMM Meclis Başkanlığı’na verdiği dilekçede özellikle katil zanlısı Ömer Güney ile ilgili dikkat çektiği noktalar şöyle:

* Üç Kürt kadının katledildiği davanın soruşturması Fransa’da tamamlandı ve dava üzerindeki gizlilik kararı kaldırıldı. Davanın mahkeme sevk metninde, katil zanlısı Ömer Güney'in çelişkili ifadeleri, Youtube'taki ona ait ses kaydı, MİT'le olan ilişki düzeyi konusundaki dosya verileri ve telefon görüşmeleri yer almaktadır. Bu metinde özellikle, telefon trafiği ve ses kayıtları ışığında MİT'in Fransa'da işlenen bu cinayetteki rolü üzerinde durularak, Ömer Güney'in MİT'le bağlantısına dikkat çekilmektedir.

* Hâkimin söz konusu mahkeme sevk belgesinde, ‘Prosedürdeki çok sayıda unsur, cinayetlerin kışkırtılması ve hazırlığında MİT'in karıştığı şüphesine yol açıyor’ ifadesine yer verilerek, Güney'in kişisel bir sebeple bu cinayetleri işlemediği; terörist bir örgütle ilişki içerisinde cinayet işlediği belirtilmektedir. Bu nedenle zanlının terörle mücadele yasası kapsamında yargılanacağı açık bir şekilde belirtilmektedir.

*Katil zanlısı Ömer Güney, tutuklandığı sırada Paris'teki Türk Büyükelçiliği'nin bu konudan haberdar edilmesini istediği de söz konusu metinde yer almaktadır.

* Katil zanlısı Ömer Güney'in casusluk yaptığı iddianamede tespitli olarak yer verilip, zanlının Türkiye'deki birey veya bireylerle gizli görüşmeler yaptığına dikkat çekilmektedir. Ancak, aynı metinde söz konusu ilişkinin biçimi, düzeyi MİT içerisinde bir birimle mi ya da MİT'in olaya ne düzeyde karıştığı konusunda davaya ilişkin Türkiye'nin bilgi vermemesinden kaynaklı cinayetin aydınlatılamadığı belirtilmektedir.

* Katil zanlısı Ömer Güney’in 2012 yılında pek çok kez Türkiye'ye giriş yaptığı kayıtlara geçmiştir, bu şahıs adına çok sayıda pasaport olduğu da ortaya çıkmıştır. Türkiye, üç Kürt kadın siyasetçinin katledildiği bu dava üzerindeki gizlilik kararını kaldırmadığı için Ömer Güney’in Türkiye ziyaretlerinde kimlerle görüştüğü bilinmemektedir. Türkiye’nin bu konuda Fransa’ya bilgi vermediği dava dosyasında da yer almıştır.

*Katil zanlısı Ömer Güney’in MİT’le olan ilişkisi ortaya çıkmış ancak, MİT’in bu olaylara üst makamların onayı dâhilinde resmi olarak mı katıldığı yoksa barış sürecini bozmak için mi bu katliamın gerçekleştirildiği konusu hala aydınlatılmış değildir.

* Türkiye işleyen cinayetin aydınlatılmasını engellemiştir. Çatışmasızlık sürecinin bitirilip, savaşın tırmandığı bir dönemde Paris katliamının aydınlatılmamış olması, başka katliamlara yol açmıştır.

Paris katliamının aydınlatılması hayati önem taşımaktadır. Bu katliamda rol alan güçlerin açığa çıkması ve cinayetin aydınlatılması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını önermekteyiz.