HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, 'Paradise Papers'daki Türkiye ile ilgili kısımların araştırılması için önerge verdi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın iki oğlunun isminin geçtiği belgelerin yankısı devam ederken HDP bu belgelerin araştırılması için önerge verdi.

Filiz Kerestecioğlu'nun verdiği önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: 

Başbakan’ın iki oğlu, yeğeni, dayısı; Cumhurbaşkanı’nın damadı ve aynı zamanda Türkiye Hükümeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve kardeşinin kendilerine ait şirketleri yoluyla vergi cenneti yarattığı belgelerde yer almaktadır.

Türkiye’de ekonomideki kötü gidişatı durdurmak isteyen hükümet, kötü tabloyu yurttaşlara vergi artırımı yoluyla yansıtmakta, yurttaşlar için Türkiye “Vergi Cehennemi”ne dönüşmektedir.

Yüzde kırklara varan vergi artırımları iç kamuoyunu rahatsız ederken, Cumhurbaşkanı ve Başbakan gibi en üst temsildeki siyasetçilerin yakınlarının “Vergi Cenneti” belgelerinde isimlerinin geçmesi kamuoyu vicdanını yaralamaktadır.

Kamuya karşı ilk sorumluluk olan vergi ödeme yükümlülüğünün, milliyetçilikte yüksek düzeye ulaşmış bir hükümetin en üst düzeyinde off shore bağlantılara sokularak “Vergi Cennet”ine aktarılması bir ironidir.

Aynı şekilde 5,5 TL civarında olan benzini alan yurttaş bunun yaklaşık 3,3 TL’lik kısmında vergi öderken, ülkedeki benzin fiyatlamalarından sorumlu olan Enerji Bakanı’nın vergiyi off shore bağlantılarla ülkeden çıkarması da ayrı bir ironi olarak not edilmelidir.

Paradise Paper adlı belgelerin yarattığı büyük infial devam ederken, AB Maliye Bakanları 7 Kasım 2017 tarihinde toplantı kararı almış, belgelerin doğrulanması neticesinde yaptırımı gündeme alma hususunda kamuoyu oluşmuştur.

Aynı şekilde ailesi Paradise Paper’da geçen Başbakan Binali Yıldırım konuya ilişkin yaptığı açıklamada belgeleri yayınlayan gazeteyi hedef aldıktan sonra “Her türlü soruşturma, gerek mali gerek hukuki, yapılabilir. Bunu özellikle istiyorum” ifadelerini kullanmıştır.

Bu kapsamda; tüm dünyada yayınlanan ve siyasetçiler ile iş insanları arasında yaygınlaşmış vergi kaçırma olayını konu edinen Paradise Paper adlı belgelerde yer alan Türkiye ile ilgili kısımların araştırılması, doğruluğu kanıtlandığı vakitte çeşitli yaptırımların gündeme getirilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ederiz.

Demokrat Haber