İnşaat işçisi HDP Zonguldak milletvekili adayı Bedirhan Güneş gündüz inşaatta sıvacılık yapıyor, akşam ise sokak sokak gezerek partisi için oy istiyor. Radikal'den İdris Emen'e konuşan Güneş, "Gündüz ekmek parası kazanmak akşam ise seçim çalışması yapmak zor oluyor. Ancak elimizi taşın altına koymamız lazım," diyor.

Adaylık süreciniz nasıl başladı?

Ben 15 yıl önce buraya yerleştim. Buradaki insanlarla aram çok iyi. Birbirimizi çok seviyoruz. Zaten Zonguldak bir işçi şehri. Milletvekili adayı olma fikri aslında hiç aklımda yoktu. Ancak Halkların Demokrasisi Partisi(HDP) ile bir gönül bağım vardı. Seçim adaylığı için HDP Ereğli’de bir çalışma yaptı. Adaylık için görüştükleri insanlar sağ olsunlar benim ismimi vermiş. En sonunda bana ulaşarak, ‘Bizim adayımız olur musunuz?’ dediler. Ben de memnuniyetle kabul ettim. Vekilliğe adaylığım kısaca böyle başladı.

Meslektaşlarınız vekil adayı olmanızı nasıl karşılıyor?

Ben inşaat işçisiyim. Hayatımı sıva, boya gibi işler yaparak kazanıyorum. 6 kişilik bir inşaat ekibim bulunuyor. Gündüzleri inşaatta çalışıyorum, akşamları ise alanlara inerek aday olduğum parti için oy istiyorum. Gündüz ekmek parası kazanmak akşam ise seçim çalışması yapmak zor oluyor. Ancak elimizi taşın altına koymamız lazım. Seçmenler benim inşaat işçisi olduğumu bildikleri için beni çok samimi buluyor. Neticede ben işçiler, ekmekçiler adına partime oy istiyorum. HDP cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Zonguldak’ta yüzde 2 oranında oy aldı. Şimdi Zonguldak çevresinde yüzde 15 almak istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz.

Seçilme ihtimaliniz nedir?

Ben 5. Sıradan aday gösterildim. Ancak bizde 1 veya 5’in bir önemi yok. Eğer partim barajı aşarsa ve seçilmezsem partimde işçi hakları ile ilgili çalışacağım. Biz işçi olduğumuz için işçi ve emekçilerin bütün sorunlarını yaşayan insanlarız. Eğer meclise girebilirsem işçilerin haklarını savunacağım. Türkiye’de milyonlarca inşaat işçisi var. Bunların hepsi de tesadüfen yaşıyorlar. İşçilerin iş güvenceleri yok. Gelmiş geçmiş bütün hükümetler işçilerin bu durumunu görmezden geldi. Onlar işçilerin sesi olmadılar. Oysa Türkiye’de bir kitle halinde emek sarf eden inşaat işçileri var. Bu insanları kimse duymuyor. Bu durum biz inşaat işçilerini haliyle üzüyor.

Sosyal medyada neden övgü alıyorsunuz?

Bir kere işçi olmam insanların dikkatini çok çekiyor. İnsanlar beni tebrik ediyor. Arkadaşlar inşaatta çalışırken bir fotoğrafımı çekip Twitter’da paylaşmış. Twitter kullanıcıları da o fotoğrafı çok paylaşıyor. Sosyal medyada çok olumlu mesajlar alıyorum. Ayrıca işçi arkadaşlarımdan da çok tebrik alıyorum. Mesela geçenlerde işçi arkadaşlarla bir köyde çalışıyorduk. Kalıpçı olan arkadaşlardan biri siyasi görüşü benimkinden farklı olmasına rağmen beni tebrik etti. Sonra fotoğrafımı aracına yapıştırıp köy köy gezeceğini söyledi. Bu duruma biraz da duygulandım. Şu anda bir seçim büromuz yok. Ancak 1 Mayıs İşçi Bayramı'ndan sonra seçim büromuzu açmayı düşünüyoruz.