HDP'nin merkezi kongre tarihi belirlendi. 17 Ocak'ta kongreye gidecek olan HDP'nin kongresi öncesinde 26-27 Aralık tarihlerinde merkezi konferansları gerçekleştirilecek.

1 Kasım seçimlerinin sonuçlarını değerlendirmek üzere hafta sonu İl Eş Başkanları, PM ve MYK'sini toplayan HDP, seçim sonrası yol haritasını da belirlemiş oldu. 6 Kasım'da Seçim Örgütlenme Komisyonu, 7 Kasım'da İl Eş Başkanları ve 8 Kasım'da PM ve MYK toplantısını gerçekleştiren HDP, seçim sonuçları ile birlikte bölgede yürütülen savaşı ve sivil katliamları masaya yatırdı.

Evrensel’de yer alan habere göre, toplantılarda AKP'nin kendisine zafer atfedip muhalefeti de başarısızlık üzerinden teslim almaya yönelik yaklaşımlarına dikkat çekildi. HDP açısından sonuna kadar özeleştiri mekanizmalarının işletilmesi ama buna karşı hükümetin kendilerine dayattığı politikalara teslim olunmaması görüşünün öne çıktığı toplantılarda, saldırılara karşı örgütsel atılımla cevap verilmesi isteği ön plana çıktı. Buna göre, mümkün olan en kısa zamanda seri bir örgütsel çalışma başlatılması yönünde yoğun önerilerin ortaya çıktığı toplantılarda, bütün vekillerin, PM ve MYK üyelerinin illere ve yerellere dağıtılması yönünde görüş birliği çıktı.

Yine dışarıdan eş başkanlar üzerinden yürütülen tartışmaların aksine HDP'nin örgütsel yapısının güçlendirilmesi yönünde görüşlerin öne çıktığı toplantılarda, bunun için yerellerden tartışmaların başlatılması görüşü benimsendi.

Yürütülen tartışmalarda merkezi kongre öncesinde yerellerden başlayarak seçim sonuçlarının değerlendirildiği yerel konferansların gerçekleştirilmesi ve yerelin bu tartışmaları dahil edilmesi, en sonunda da bir merkezi konferans düzenlenmesine yönelik önerilerden sonra da planlamaya gidildi. Buna göre, en kısa zamanda yerel konferanslar ve toplantıların startı verilerek, bütün çalışanlar bölgelere konumlandırılacak. Ardından da merkezi düzeyde konferans yapılacak.

Çıkarılan planlamaya göre 26-27 Aralık tarihlerinde merkezi konferansların yapılması yönünde karar verildi. Bu toplantılardan ve konferanslardan sonra da 17 Ocak tarihinde HDP'nin merkezi kongresi yapılacak.

HDP, 22 Kasım'da yapılması beklenen yemin töreninden bir gün önce grup toplantısını gerçekleştirecek.

Toplantıda hem HDP meclis yönetimi belirlenecek hem de HDP'nin Meclis'teki çalışmaları netleştirilecek