HDP İstanbul Newroz Miting Tertip Komitesi başkanı Suat Çorlu, Pazar günü Bakırköy Pazar Alanı'nda yapmayı planladıkları Newroz kutlamasına İstanbul Valiliği tarafından izin verilmediğini açıkladı.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP İl Eş Başkanı Cesim Soylu ve İstanbul Newroz Miting Tertip Komitesi üyeleri, 20 Mart Pazar günü Bakırköy Pazar Alanı'nda yapmayı planladıkları Newroz kutlamasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

NEVRUZ ETKİNLİKLERİMİZ YASAKLANIYOR’

İstanbul Valiliği'ne gerekli başvuruları yaptıklarını belirten Komite Başkanı Suat Çorlu, şu açıklamada bulundu: "Valilik ne 20'sinde ne 21'inde İstanbul sınırları içinde gerçekleştirilecek bir Newroz etkinliğine izin vermeyeceğini duyurdu.

Ülkenin farklı yerlerinde farklı gerekçelerle şu anda Newroz etkinliklerimiz yasaklanıyor. Bazı yerlerde günle ilgili bazı yerlerde Mardin gibi 1 aylık yasaklarla Newroz etkinlikleri engellenmek isteniyor.

Valiliğin bize bildirimde bulunduğu karar şöyle: Talebiniz, ülkemiz ve bölgemizde meydana gelen terör saldırıları ve toplumda oluşan hassasiyet dikkate alındığında provakatif eylem ve  olaylar meydana gelebileceği, açık hava toplantısına katılacaklar da dahil halkın huzur, güvenlik ve esenliğinin kamu  güvenlik ve düzeninin bozulmasına sebebiyet verebileceği değerlendirerek  5442 sayılı İl İdaresi  Kanunun 11/c maddesi  ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17. maddesi çerçevesinde  uygun görülmemiş, yasaklanmıştır."

‘YASAKLANMASI KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM’

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da, " Newroz hakikaten halkların bayramıdır ve barışçıl bir gösteri herkesine hakkıdır bu nedenle yasaklanması kabul edilemez bir durum" diye konuştu.

HDP İl Eşbaşkanı Cesim Soylu ise "Güvenlik ve benzeri kaygılarla yok sayma keyfidir. Valiliğin almış kararı keyfi, antidemokratik, hukuk dışı bir karar olduğunu söylüyor ve bunu gerçekten doğru bulmadığmızı ifade etmek istiyorum" dedi.

HDP: KUTLAMALAR YAPILACAK

HDP Merkez Yürütme Kurulu ise yasaklamaların hukuki ve meşru olmadığını belirterek, planlanan şekilde kutlamaların yapılacağını söyledi.

HDP MYK'dan yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

"Bizler Newroz kutlamalarımızı planladığımız ve ilan ettiğimiz gibi gerçekleştireceğiz. Hükümetin Newroz kutlamalarına yönelik engelleme girişimleri hukuki ve meşru değildir. Meşru ve haklı olan, Newroz’un binlerce yıldır olduğu gibi kutlanmasıdır. Hükümeti Newroz kutlamalarını engellemeye yönelik bu tutumundan vazgeçmeye, Newroz’un barış ve güvenlik içinde kutlanmasını sağlamaya ve en önemlisi sağduyuya çağırıyoruz."

DEMİRTAŞ DA KATILACAK

Batman Valiliği ise 21 Mart günü dışında yapılacak açık hava toplantısı, yürüyüş ve benzeri etkinliklere izin verilmeyeceğini açıkladı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da katılacağı 20 Mart tarihinde Batman'da kutlanması planlanan Newroz etkinliğine, Batman Valiliği'nden izin çıkmadı.

Batman Valiliği resmi internet sayfasından yapılan açıklamada, "Bilindiği üzere nevruz Orta Asya'dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada her yıl 'Bahar Bayramı' olarak kutlanmakta, ülkemizde de kutlamalar 21 Mart'ta yapılmaktadır. Bu bağlamda, 21 Mart günü dışında yapılmak istenen açık hava toplantısı, yürüyüş ve benzeri etkinliklere 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu uyarınca kamu düzeni, genel asayiş ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla izin verilmemiş olup, 21 Mart günü için yapılacak müracaatlar ise 2911 sayılı kanun kapsamında değerlendirilecektir. Yasal olmayan toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkında adli ve idari işlem yapılacaktır" denildi.

Öte yandan Mardin ve Tunceli'nin ardından Şırnak'ta da Nevruz kutlamalarına izin çıkmamıştı.

(Kaynak: Radikal)