Halkların Demokratik Partisi Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Bitlis’in Adilcevaz ilçesi kaymakamı Arif Kahraman’ın ilçeye bağlı Esenkiyi, Göldüzü, Kavuştuk, Akçıra ve Yarımada muhtarlara “Evet” oyu kullanmamaları halinde muhtar mühürlerinin alınacağını ve köylerine hiçbir hizmette bulunmayacaklarını” şeklindeki tehdidini meclis gündemine taşıyarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemi ile soru önergesi verdi. 

Irgat önergesinin şu sorulara yer verdi:

*Kaymakamların referandum kampanyası yürüttüğüne dair iddialar doğru mudur?

*Adilcevaz kaymakamı Arif Kahraman hangi yetkiye dayanarak muhtarları toplayıp “Evet” oyu istemiştir?

*Adilcevaz Kaymakamı Arif Kahraman’ın muhtarları tehdit ettiği yönündeki iddialardan haberdar mısınız? 

* Mülki amirlerin, muhtarlar veya herhangi bir yurttaşın kullanacağı oy hakkında direktif vermesi, telkinde veya uyarıda bulunması, tehdit etmesi kanun gereği yasal olmadığı halde hangi yetki ve talimatla referandum çalışması yürütmüştür? 

*Kaymakamın “Evet oyu vermezseniz mühürlerinizi elinizden alırım ve hiçbir hizmetten yararlanamazsınız” yönündeki sözleri doğru ise, Kaymakam hakkında herhangi bir işlem başlatılacak mıdır?

*Anayasaya ve yasalara açıkça aykırılık teşkil eden bu fiil hakkında herhangi bir idari soruşturma- kovuşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa başlatılacak mıdır?