HDP İzmir milletvekili adayları, İzmir Kentsel Dönüşüm Platformu’nun düzenlediği “Kentsel Talana Son” başlıklı toplantıya katılarak, kentsel dönüşümde yerleşimcilerin haklarını korumaya söz veren bir taahhütname imzaladı.

Karabağlar Yurtoğlu’nda düzenlenen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, İzmir Kentsel Dönüşüm Platformu adına yapılan açıklamada 2981 sayılı imar affı kanununun 35 yıldır uygulanmadığına dikkat çekildi ve yerleşimcilerin rızaları alınmadan, uygulama projeleri açıklıkla ortaya konulmadan, Belediye Kanunu'nun 73. maddesine dayanılarak gerçekleştirilen kentsel dönüşüm kararlarının kaldırılması istendi.

İzmir Karabağlar, Konak, Narlıdere ve Kemalpaşa’da geçerli olacak kentsel dönüşümlerle yerleşimcilerin haklarının hiçe sayıldığına vurgu yapılan açıklamada, “ Kamu idarelerinin vatandaşı müteahhidin insafına bırakmaması, yetkisini çoğunluk lehine ve azınlık haklarını da gözeterek kullanması, kanundan kaynaklı yetkileri vatandaş için tehdit aracına dönüştürmemesi” için çalışmaların sürdürüldüğünün altı çizildi.

Toplantıya katılan HDP İzmir milletvekili adayları Melike Arı, Ülkü Yalçınkaya ve Kamil Ağaoğlu da İzmir Kentsel Dönüşüm Platformu’nun çalışmalarının önemine dikkat çekti ve “tüm kentsel dönüşüm süreçleri, riskli alan ve rezerv alan uygulamalarının rant odaklı olmaktan çıkarılması, yerleşimcilerin haklarının korunması ve her süreçte onaylarının alınması doğrultusunda” çalışma yapacaklarına söz vererek, platformun hazırladığı taahhütnameyi imzaladı. (Demokrat Haber)