HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, Van T Tipi Cezaevinde tutuklu kadınların yaşadığı hak ihlallerini meclise taşıdı.

Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Yıldırım, 12 kadın tutuklunun Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nden Van'da yeni yapılan Yüksek Güvenlikli T Tipi Kapalı Cezaevine nakledildikleri sırada elleri arkadan kelepçelendikten sonra askerlerin cinsel saldırısına maruz kaldığını kaydetti.

Yıldırım ayrıca, şu iddialara yer verdi:

"Kadın tutukluların henüz inşaat atıklarının temizlenmediği cezaevine getirilerek, inşaat atıklarının kadınlara temizletildiği, kaloriferlerin yanmadığı soğuk bir ortama mahkûm edildikleri, sabah sayıma gelen gardiyanlar tarafından ‘teröristler, kalleşler’ gibi hakaretlere maruz kaldıkları ve kendi aralarında Kürtçe konuşmamaları konusunda uyarıldıkları belirtilmektedir."

Yıldırım'ın Bozdağ'dan yanıtlamasını istediği soruları şöyle:

Van ili Yüksek Güvenlikli T Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan işkenceler ile ilgili bakanlığınızın başlatmış olduğu bir soruşturma var mıdır?

Yüksek Güvenlikli T Tipi Kapalı Cezaevi ile M Tipi Kapalı Cezaevi arasındaki mesafe kaç km’dir?

Tutsaklar iddia edildiği üzere sabah saatlerinde Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nden alındıktan sonra gece saat 24.00’e kadar T Tipi Kapalı Cezaevine neden götürülmemişlerdir?

Cezaevi yönetimi ve görevlileri kadın tutsaklara fiziki ve psikolojik baskı yapacak yetkiyi hangi makamdan almaktadır?

Kadın tutsakların sevk sırasında görevli askerler tarafından kendilerine küfür ve hakaretler edildiğini ve özellikle insan onurunu ayaklar altına alan cinsel içerikli çok ağır küfürlere maruz kaldıkları ifadelerine karşılık konuya ilişkin sevk sırasında görevli personel hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır?

Cezaevlerinde tutulan tutsakların kendi aralarında Kürtçe konuşmaları cezaevi yönetimi ve görevlileri tarafından iddia edildiği üzere engellenmiş midir?

Engellendiyse yasal gerekçesi nedir? Kadınların cezaevinde yaşadıkları ağır hak ihlallerinde Bakanlığınızın nasıl bir sorumluluğu vardır? Konu ile ilgili denetimler bakanlığınızca hangi aralıklarla ve ne şekilde yapılmaktadır?