HDP Mardin Milletvekili Kadri Yıldırım, Meclis’te Kürtçe soru önergesinin iade edilmesine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, soru önergesinin yanına Türkçe çevirisini de ekleyip tekrardan sunacağını belirterek, Meclis’te Kürtçe çeviri yapabilecek olan kimsenin bulunmaması durumunda ise Artuklu Üniversitesi’nden mezun olan onlarca kişinin getirilip Kürtçe’ye ihtiyaç duyulduğunda yardımcı olabileceğini belirtti.

Yıldırım, insanlığın uzaya çıktığı bir çağda Türkiye’de Kürtlerin anadilde eğitim hakkından yoksun olmasının tam bir utanç olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Sayın Erdoğan Kürtlere parmağını sallayıp ‘Neyiniz eksik?’ diyor, Sayın Davutoğlu ise Kürtlerin anadillerinde ağıt yakabilmeleriyle övünüyor.

Buradan Sayın Erdoğan’a sesleniyorum, ‘Neyiniz eksik?’ diye soruyorsun ya, hemen söyleyeyim: Kürtçe anadilde eğitim alamıyoruz. Eğer eksikliklerimizi gidermekse niyetin buyurun bir adım atın.

Sayın Davutoğlu’na da sesleniyorum, evet daha geçen gün Cizre’de 23 insanımız Kürtçe ağıtlarla defnedildi. Mutlu mu olalım?

Siz değil misiniz ki kendi topraklarında olmamalarına rağmen Almanya’ya ‘Asimilasyon insanlık suçudur’ deyip oradaki Türkler için anadilde eğitim talep eden? Biz de çok açık ve net söylüyoruz, kendi dilin için istediğini biz de kendi dilimiz için istiyoruz.”

Kaynak: İMC