HDP Siirt Milletvekili Prof. Kadri Yıldırım, AKP ve MHP’nin Meclis’e getirdiği anayasa değişikliğine ilişkin olarak ancak iki şartla destek verebileceklerini söyledi.

Yıldırım, "Bunlardan biri anadilde eğitim hakkı biri de üniter yapı içerisinde kalmak kaydıyla Kürtlere bir statü hakkı. Eğer bu iki temel hak verilirse güvenceye alınırsa ve şu anda da görüşülmekte olan anayasada da bir şekilde yerini alırsa bizim böyle bir anayasaya ve bu anayasa gereği belki de oluşacak olan bir başkanlık sistemine hayır dememiz için hiçbir neden yoktur" diye konuştu.

Yıldırım şöyle devam etti:

"Kürt halkının anadilde eğitim hakkı ile üniter yapı içerisinde kalmak üzere statü hakkının yer almadığı bir anayasa ve sistemin adı ne olursa olsun ister parlementerlik sistemi olsun bizim ona evet dememiz mümkün değil, makulda değil. Fire ihtimali bütün partiler için konuşulabilir.MHP içerisinde AKP içerisinde de CHP içerisinde de HDP içerisinde de böyle firelerin olacağı konuşuluyor. Ama ben bu firenin olsa bile önemli bir oranda olacağına ihtimal vermiyorum."

HDP’DEN AÇIKLAMA
 
HDP, Yıldırım'ın açıklamasının iki hafta öncesine ait olan bir röportajdan alıntı yapılarak haberleştirildiğini açıkladı.
 
 K24'TEN AÇIKLAMA
 
Öte yandan Demokrat Haber'in sorularını yanıtlayan K24 televizyonu haberin 2 hafta öncesine ait olduğunu doğruladı. K24'ten yapılan açıklamada, röportajın 9 Aralık’ta yapıldığı ifade edilerek, gündemdeki konular nedeniyle yayınlanmasının geciktiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?
 
DHA’dan Ferit Aslan, HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım’ın, Kuzey Irak'ın Erbil kenti merkezli uydudan yayın yapan K24’e 2 hafta önce yaptığı açıklamayı dün haberleştirmişti.