Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından HDP vekillere yönelik davalar da peş peşe açılmaya başladı.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş hakkında hazırlanan fezlekeler, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında birer, Beştaş hakkında ise 3 iddianame hazırlanarak mahkemelere gönderildi.

DEMİRTAŞ'A 5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, Demirtaş'ın 15 Ekim 2011 tarihinde BDP Adana İl Örgütü kongresinde yaptığı konuşma sırasında atılan sloganlar ve Demirtaş'ın konuşmasının suç unsuru olarak değerlendirildi. İfade vermeye gelmediğinin belirtildiği iddianamede, Demirtaş'ın "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar istemi ile hazırlanan iddianamesinin Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği belirtildi.

YÜKSEKDAĞ HAKKINDA 301'DEN DAVA

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında yürütülen soruşturmada hazırlanan iddianamede, 12 Ekim 2015 tarihinde Ankara katliamında yaşamını yitirenler için Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılan cenaze töreninde yaptığı konuşmanın "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılamak" suçunu işlediğini belirtildi. İfade vermeye gelmeyen Yüksekdağ'ın 301/1'inci maddesi uyarınca 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talebiyle hazırlanan iddianamesinin Adana Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği belirtildi.

BEŞTAŞ HAKKINDA 3 FARKLI İDDİANAME

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın 14 Ekim 2015'te Ankara katliamına ilişkin İnönü Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasında yaptığı konuşması, 9 Şubat 2016 yılında Kürdistan'da özyönetim direnişlerine ilişkin İnönü Parkı'nda yaptığı konuşması ile 2 Şubat 2016 tarihinde Adana'da polislerce katledilen Murat Daşkan ve Mahmut Can Çakır'la ilgili sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımı suç unsuru olarak değerlendi. Savcılık, Beştaş'ın 3 kez "Türkiye Cumhuriyet Hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Yargı Organlarını, Devletin Askeri ve Emniyet Teşkilatını Alenen Aşağılama" suçunu işlediğini belirterek 3 farklı iddianame hazırladı. Beştaş hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 301/1 ve 301/2 maddeleri uyarınca 3 kez ayrı ayrı 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianameler, Adana 2, 8 ve 21'inci Asliye Ceza Mahkemelerine gönderildi.

İddianameler, mahkemelerce kabul edilirse Demirtaş, Yüksekdağ ve Beştaş hakkında dava açılacak.