Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 28 Ocak günü gözaltına alınan ve adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan hakkında, 38 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma tamamlandı.

Hazırlanan iddianemede Altan Tan'ın "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "Terör örgütü propagandası yapmak", "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama", "Görevi yaptırmamak için direnme", "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" ve"Suç işlemeye alanen tahrik etme" suçlarından 17 yıldan 38 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianame, Altan Tan hakkında hazırlanan 6 fezlekeden oluştu.

İddianamede, Altan Tan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyesi olması da suç kabul edildi. Savcı, Altan Tan'ın siyasi faaliyet görünümlü eylemlerinin salt siyasi faaliyet olarak değerlendirilemeyeceğini iddia ederek, eylemlerin bütün halinde silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil 'Terör örgütü üyesi' olma suçunu oluşturduğunu öne sürdü.

2012'deki Diyarbakır Newrozuna katılmayı da suç olarak gören savcı, Tan'ın yürüyüş sırasında oluşturulan barikatı geçmek için bir polise yumruk atmaya çalıştığını, polise hakaret ettiğini, milletvekilliği zırhını kullanarak güvenlik güçlerinin görevini yapmasına engel olduğunu ve kalabalığı kışkırttığını öne sürdü. İddianamede şu ifadelere yer verildi: "Israrla yolu trafiğe kapatarak beraberinde bulunan diğer milletvekilleri ve yöneticilerle kol kola girip Nevruz alanına yürüdüğü ve örgüt propagandası olabilecek tarzda zafer işareti yaparak, eylemci kitleyi selamladığı ve alkış tuttuğu tespit edilmiştir."

Altan Tan'ın çözüm sürecinin devam ettiği dönemde Irak'ın kuzeyindeki örgüt yöneticileri ile çektirdiği fotoğraf da iddianamede yer aldı. 

İddianamede 6-8 Ekim Kobani olayları öncesinde HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun yaptığı sokağa çıkma çağrısına da değinen savcı, çağrı sonrası meydana gelen olaylarda çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğini ifade etti.

Altan Tan'ın sokağa çıkma çağrısını yapan HDP MYK'sının üyesi olduğunu belirten savcı, şüphelinin bu nedenle cezalandırılmasını da istedi.