IŞİD vahşetinden kaçarak Türkiye'ye gelen Ezidilerin Avrupa'ya gitme umuduyla dün gece ulaştıkları Edirne Sınır Kapısı'ndan geri çevrilmeleri ve "Avrupa'ya gitmek istedikleri" yönünde çıkan haberlere ilişkin olarak HDP'li vekil Feleknas Uca önemli açıklamalarda bulundu.

Son günlerde Ezidi halkının Avrupa'ya gitmek için bazı arayışlara girdiğini belirten Uca, Ezidilerin kamptan ayrılma düşüncelerine ilişkin HDP, DBP ve DTK'nin kampta Ezidilerle ortak bir toplantı gerçekleştirdiğini kaydetti.

Ezidi yurttaşlarla yapılan tüm görüşmelere rağmen, Ezidi yurttaşların farklı kişi ve çevrelerce yönlendirildiklerine dikkat çeken Uca "Ezidi toplumu üzerinde kirli bir oyun oynanmak istendiğini" söyledi ve ekledi: "Dışarıdan gelen bazı kimseler başta Güney Kürdistan'dan, Avrupa'dan gelen, insan ticareti yapan bazı kişiler, halkımızı buradan koparmak isteyen bazı kesimler, kirli bir siyasetle Ezidi yurttaşlarımız üzerinden kirli bir oyun oynamak istiyor. Ezidi yurttaşlara, 'Avrupa'ya giderseniz sizi kabul ederler, gelin sınırda eylemler yapın Avrupa sizi kabul etmek zorunda kalacak. Türkiye devleti sizi yollayacak' diyorlar. Tüm bu karanlık güçler Ezidi yurttaşlarda kafa karışıklığı yaratıp onları bir göçe zorlamak istiyorlardı."

BULGARİSTAN'A YÖNLENDİRİLDİLER

DİHA'ya, Ezidi halkını göç ettirme politikalarına karşı yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi veren Uca, "Bulgaristan'ı seçenek olarak sunmuşlardı, biz Bulgaristan Konsolosluğu ile bazı görüşmeler yaptık. Bulgaristan Konsolosluğu, ülkelerine Ezidilerin geleceği yönünde bilgiler geldiğini, kendilerinin ise, 'Bulgaristan'a gelmek isteyen kimselerin pasaportlarının ve vizelerinin olması lazım' cevabını verdiklerini söylediler. Konsolosluk uzun zamandır bu konuda haber göndermiş. Herkesin bildiği gibi Türkiye devletinin kanunlarına göre kamptan topluca çıkmaları mümkün olmayacaktır. Ezidi halkımızın devletin kanunlarıyla bir yere varamayacağı açıktır" ifadelerini kullandı.

VALİ EZİDİLERE SÖZ VERMİŞ

Göçe zorlanan Ezidilerle yaptıkları görüşmede, Ezidilere devlet yetkilileri tarafından da bazı sözlerin verildiğinin aktarıldığını belirten Uca, "Vali ve Kaymakam Ezidi halkına, 'Biz sizi sağlam bir şekilde oraya yetiştireceğiz' diyor. Şimdi eğer tek bir aile çıkıp gitmek istese anlaşılır. Ancak kirli oyunlarla 2 gündür binlerce insanımız yollara düşmüş bulunmakta, bu da bazı şebekelerin, bazı ülkelerin parmaklarının işin içinde olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

'ANADOLU AJANSI BU BİLGİLERİ NEREDEN ALIYOR?'

Başta Anadolu Ajansı olmak üzere bazı basın yayın kuruluşların da gelişmelerdeki rolüne dikkat çeken Uca, şunları kaydetti:

"Daha halkımız kampın içindeyken Ankara'dan ve diğer yerlerden basından kimseler gelip Ezidi halkının Bulgaristan'a gitmek için yola koyulduğunu yazdılar. Biz Diyarbakır vekilleri olarak¸ bir gün öncesinden kampa gitmiştik biz neden böylesi bir durumla karşılaşmadık. Ama Anadolu Ajansı kalkıp bunu manşet olarak verebiliyor. Bugün de aynı ajans kampta çıkan sorunlardan dolayı Ezidilerin ayrıldığını haber yapıyor. AA nasıl Kobanê'deki görüntüleri yayınladıysa, Ezidilerin kamptan ayrılmasına dönük attığı manşet de aynı durumu ifade ediyor. AA, bu bilgileri nerden aldı, kim tarafından organize edildi. Hepsini bize açıklaması lazım."

'TBMM'YE ÖNERGE VERECEĞİZ'

Uca, son olarak şu uyarıda bulundu : "Ezidi halkımızı alet etmek isteyenler hesabını verecekler. Bugüne kadar Ezidi halkımıza sahip çıkmayanların temel amacı Ezidi halkımız üzerinden kirli oyunlar oynamaktır. Ezidi halkımız da bu oyunlara gelmesin. Diyarbakır Milletvekilleri olarak Şengalli yurttaşların statüsü ile ilgili önerge hazırladık, yarın TBMM'ye sunacağız. Vali, kaymakam, Güney Kürdistan ve insan ticareti yapanların rolü varsa da hepsini ortaya çıkaracağız."