Referandum çalışmalarına ilişkin konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, kadınların 8 Mart ruhu ile çalışmalarını yürüttüğünü kaydederek, partilerine ve “Hayır” cephesine yönelik baskıları, “Referandum korkusu ile hükümetin saldırıları derinleşiyor” şeklinde değerlendirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, kadınların bölgedeki referandum çalışmaları ve hükümetin “Hayır” cephesine karşı yürüttüğü politikalara ilişkin dihaber'e  değerlendirmelerde bulundu.

‘REFERANDUM KORKUSUYLA SALDIRILAR DERİNLEŞTİRİYOR’

Partilerine dönük baskıların 7 Haziran seçimlerinden bu yana aralıksız sürdüğünü dile getiren Uca, gidilen referandumla birlikte partilerine ve “Hayır” cephesine karşı söz konusu baskıların daha da derinleştiğini söyledi. Bölgenin birçok kentinde “sokağa çıkma yasağı”nın sürdüğü bir dönemde referandum seçimlerine gidildiğine işaret eden Uca, “Görünen o ki, hükümet referandum seçimlerini baskı politikaları ile geçirecek. Bu da hükümetin korkusunu açık bir şekilde ortaya koymakta. Anket sonuçları ile birlikte hükümetin saldırılarında da artış görüyoruz” diye konuştu.

‘KADINLAR 8 MART RUHU İLE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR’

Referandum tarihinden önce gelen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 21 Mart Newroz Bayramı ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’a işaret eden Uca, kadınların referandum çalışmalarını 8 Mart, 21 Mart ve 4 Nisan ruhu ile sürdüreceğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’li seçmenlerden oy istemesine de değinen Uca, “HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekilleri tutuklu, kalkıp seçmeninden oy istiyor. Önce Kürdistan kentlerini tank ve toplar ile yıkıyor sonra Kürt halkından oy istiyor. HDP’nin binlerce üye ve yöneticisi tutuklu, kalkıp ailelerinden oy istiyor” diye tepki gösterdi.

‘16 NİSAN’DA ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ BAŞLIYOR’

Kadınların referandum çalışmaları ile hükümetin politikalarına karşılık vereceklerini belirterek, referandum sürecinde kadınların gün be gün mücadelelerini büyüteceklerini kaydetti. Baskı ve tutuklamalar ile çalışmalarının engellenemeyeceğinin altını çizen Uca, “12 Eylül darbesini ve Kürdistan’a yönelik katliamlara tanıklık eden ve bunlar karşısında bugüne kadar direnen annelerimiz var. Çalışmalarımız her şekilde devam edecektir. Çünkü 16 Nisan ile birlikte özgürlüğümüz başlıyor. Referandumdan sonraki gün yeni yaşamın inşa günü olacaktır” dedi.

‘NE PKK, NE KÜRT HALKI NE DE KÜRT SORUNU BİTTİ’

Referandum süreci ile birlikte bölgede artan operasyonlara dikkat çeken Uca, “Hükümet bugün bir kez daha operasyonlar ile politikalarını sürdürüyor. Bu nedenle referandum günü hesap sorma günüdür. 40 yıldır ‘PKK’yi bitireceğiz’ ve ‘Kürt sorununu bitireceğiz’ söylemleri tekrarlanıyor. 40 yıldır ne PKK bitti, ne Kürt halkı neden Kürt sorunu bitti” değerlendirmesinde bulundu. 

“90’LARIN POLİTİKALARI UYGULANIYOR”

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy'de 12 gündür devam eden abluka ve kuşatmanın referandum süreci ile bağlantılı olduğunu savunan Uca, “Devlet, Koruköy'de kendini infaz, işkence ve yıkımla göstermekte ve yapılanlar ile mesaj veriliyor. 90’ların siyasetini tekrar başa sarıyorlar. Bu köy 90’larda da yakılıp yıkıldı. Koruköy'de 90’larda da bu politikalara direniş ile karşılık verdi. Bugün de ‘Onurlu bir şekilde ölelim’ diyerek, direnişçi duruşuyla devlet saldırılarına karşı direniyor” diye konuştu.