Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, OHAL kapsamında faaliyetleri durdurulan derneklere ilişkin açıklama yaptı.

Hükümet ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın OHAL’i değerlendirdiğini savunan Tuğluk, “Erdoğan-AKP rejimi, evrensel olan örgütlenme ve dernek kurma hakkını bir kez daha çiğnemiş, olağanüstü hukuksuzlukları olağanlaştırmıştır.” ifadelerini kullandı.

Derneklerle dayanışma halinde olacaklarını ifade eden Aysel Tuğluk’un açıklaması şöyle:
OHAL rejiminin sağladığı imkanları değerlendiren Erdoğan-AKP rejimi, evrensel olan örgütlenme ve dernek kurma hakkını bir kez daha çiğnemiş, olağanüstü hukuksuzlukları olağanlaştırmıştır.
 
Son olarak 39 ilde 370 derneğin faaliyetleri OHAL Kanunu kapsamındaki 11. maddeye dayandırılarak Valilikler tarafından durdurulmuş, binalar boşaltılarak mühürlenmiştir.
 
Böylece siyasi temsile ve demokratik siyasete yönelik tasfiye adımlarından sonra, şimdi de aralarında çocuk, kadın, hukuk, cezaevi, din alimleri, kültürel faaliyet ve dayanışma dernekleri de olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunun çalışmaları engellenmiştir.
 
Erdoğan-AKP rejiminin evrensel insan haklarını ve demokratik hakları birer birer çiğnemesi ve kullanılamaz hale getirmesinin kabul edilir hiçbir yanı yoktur. Alınan bu kararı kınıyor ve protesto ediyoruz.
 
Bu tür yasaklama veya engellemeler yoluyla toplumsal ve kültürel çalışmaların durdurulacağını veya tasfiye edileceğini, hak savunucularının susturulacağını düşünen iktidar büyük bir yanılgı içindedir. Demokratik muhalefet, hem örgütlenme hem de çalışma disiplini açısından bu tür baskıları ve yasakları aşacak mücadele anlayışına, bilgiye ve deneyime sahiptir.
 
Toplumsal çalışmaları ve hak savunuculuğunu sürdüren sivil toplum kuruluşları ve derneklerle dayanışmamızı sürdürecek, bu hak ihlalini kabullenmeyeceğiz.

Demokrat Haber