HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde Ulaştırma Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu.

Tan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Türkiye'de bugün iktidarın en fazla övündüğü işlerden birisi duble yollardır, kara yollarıdır. Tek tek bütün projeleri, bütün yolları inceleyelim. Mesela ben kendi bölgemden bir iki örnek verebilirim size: Diyarbakır-Batman karayolu, Diyarbakır-Silvan karayolu, Diyarbakır-Urfa karayolu, Diyarbakır-Mardin karayolu… Bunlar son 15 yıl içerisinde en az 3-4 sefer sökülüp tekrar yapılmıştır. Birinci eleştiri noktası budur. Büyük bir kaynak israfı olduğu kanaatindeyiz. Ne yapılacaksa bir seferde, doğru düzgün, tekrar tekrar yapboza girmeden bunların yapılma mecburiyeti vardır.

BİTMEYEN PROJELER VAR

İkinci itirazımız şudur: Türkiye, yine birçok projesini çok kısa bir zamanda bitirmekle övünmektedir. Türkiye'nin birçok projesi vardır. İzmit Körfez Geçişi, Osmangazi Köprüsü, üçüncü köprü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray ve birçok proje çok kısa zamanda bitirildi diye halka defaatle gösterilmektedir. Ama Türkiye'nin can alıcı bazı projeleri vardır, yıllardır bunlar maalesef bitememiştir. "Nelerdir" diye soracak olursanız, bunlardan birisi Mersin-Antalya yoludur. Yıllardır devam ediyor. Bunlardan ikincisi, Niğde-Ankara Otobanı'dır. Bütün Güneydoğu Anadolu'yu ve Çukurova'yı direkt Ankara'ya bağlayan bir otobandır. Maalesef Niğde-Ankara Otobanı da gerekçesi ne olursa olsun yıllardır bitirilememiştir. Bu devlet bu gerekçeleri aşabilecek güçtedir çünkü bunu göstermiştir daha dev projelerle. Yine aynı şekilde, Urfa-Habur Otobanı… Yani Türkiye'nin bütün belli başlı otobanları bitmiş veya bitme aşamasında veya ihaleleri yapılmış durumdayken Urfa-Habur Otobanı, önümüzdeki beş yılın içinde bile yatırım programında değildi.

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRÜNÜ AŞAMADIM

Bir diğer itirazımız bu yolun güzergâhıdır. Mevcut "İpekyolu" dediğimiz, Urfa-Habur İpekyolu ki neredeyse otoyol standardındadır aşağı yukarı. Biz ısrarla bunu biraz daha kuzeye çekerek Siverek, Diyarbakır ve Batman'ın da istifade edebileceği dağlık alandan geçmesini önerdik. Geçen dönemde hep beraber bir alternatif güzergâh çalışması da yaptık, getirdik ama maalesef o dönemdeki Karayolları Genel Müdürünü aşamadık. Sayın Binali Yıldırım Ulaştırma Bakanıyken "Alternatif bir güzergâh hazırlatın" diye talimat verdi, teşekkür ediyorum buradan. Ama öyle bir alternatif güzergâh hazırlandı ki Dargeçit'e, Kerboran'a kadar yol götürüldü. "Bunların dediği hayalî, bu iş zaten olmuyor." denildi. Hâlbuki benim babam Karayollarında çalışan bir kişi 1967'lere kadar. Ben Diyarbakır Karayolları Bölge Müdürlüğünün bahçesinde büyüdüm. İnşaat mühendisiyim, bunu hazırlayanların hepsi inşaat mühendisi. Bütün kriterlere rağmen biz bunu da aşamadık.

Yine bu yollarla ilgili bir diğer mevzu çevre yollarıdır. Diyarbakır çevre yolu 4 parçadan oluşmaktadır. Bunun birinci etabının, Urfa-Elâzığ ayrımı, 13 kilometresi bitirilmiştir ama diğer Urfa-Batman-Mardin yol ayrımı yıllardır bitmemiştir, bitirilememiştir. Evvelki yıl tek bir geçiş verilecekti, bu yıl da verilememiştir. Öbür doğu ve kuzeybatı ayağı olan 2 parçasında ise daha projeler bile bitirilememiştir. Mardin çevre yolu, Kızıltepe çevre yolu, Çınar çevre yolu, Midyat çevre yolu, Viranşehir çevre yolu, Ergani çevre yolu… Bunları tek tek takip ediyorum, bunların tamamının projeleriyle ilgili bilgilerim var. Maalesef, bunlar da bugün itibarıyla henüz ihale edilememiştir.

Sivil havacılık konusunda da bir iki şey söylemek istiyorum. Bu sivil havacılık mevzuunda mania hatları hâlâ tartışılmaktadır yani Diyarbakır'da da Batman'da da Ankara'da da Adana'da da… Mesela Adana'da Emniyet Müdürlüğünün beş katı kesilmek zorunda kalmıştır. Bu konuda da yine, sürekli değiştirilmeyecek, belli uluslararası kriterlere bağlı kesin bir hattın ortaya konulması lazımdır. İki yıl evvel bu çalışma yapıldı. 14 havaalanıyla ilgili bu raporlar, tutanaklar, haritalar bitti ama maalesef yine hâlâ bu itirazlar mahkemelerde devam ediyor. Yani bu konuda da gerekirse yönetmeliklerde gerekirse yeni düzenlemelerle bu sorunların aşılması lazım.

DİYARBAKIR-MARDİN-ERBİL VE KERKÜK DEMİRYOLU ARTIK ELZEM

Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu açıldı, hayırlı uğurlu olsun. Türkiye'nin yıllık 20 milyar dolara yakın ihracatı olan bir bölge yani Antep, Bağdat, Basra'ya kadar olan hattı söylüyorum. Bugün bir Diyarbakır-Mardin-Erbil ve Kerkük demiryolu artık elzem hâle gelmiştir, bu konuda da mutlaka ciddi bir çalışmanın yapılması lazım.

1200 YATAKLI HASTANE BİTTİ AMA HİZMETE GİRMİYOR

Diyarbakır'la ilgili üç büyük hastane projesi var. Bu projeler toplam bin 200 yataklı, sizin malumatınız vardır mutlaka. Bunlarla ilgili mevcut Bölge Araştırma Hastanesinin yanında 700 dönüm bir alan var. Bunun imar, itiraz, mülkiyet sorunları gerekçe gösterildi, yıllarca bunların temeli atılmadı ama bunların tamamı bitti. 2 yıldır bitmiş durumda yani yeni değil. Bize Sağlık Müdürlüğünün söylediği şu: "Bunlar büyük bir ihale." Diyarbakır'la ilgili bir sorun yok ama o paketin içindeki diğer illerle ilgili sorun olduğu için Diyarbakır başlayamıyor. İstirham ediyoruz, bizi en azından ayırın yani bizim sorunlarımız bitti; ciddi sağlık sorunlarımız var, ciddi problemlerimiz var. 1.200 yatak çok ciddi bir yatırım, bir an evvel bunun başlamasını rica ediyoruz.