HDP Diyarbakır Milletvekili ve Milletvekili Adayı Altan Tan, izlediği "Sunni-Hanefi" mezhepçi politikalar nedeniyle kaldırılıp, yerine "İnanç İşleri Başkanlığı" kurulmasını savundukları Diyanet üzerinden saldırılara maruz kaldıkları AKP kabinesine, 1993 yılında çıkan "Yeni Zemin" adlı bir dergide çıkan iki yazı ile yanıt verdi.

Dün gece CNN Türk'te yayınlanan "Ne Oluyor?" programının konuğu olan Altan Tan, HDP'ye yönelik din üzerinden yapılan eleştiriler için "Hodri meydan" çağrısında bulundu.

Başbakan Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i televizyonda din konusunu tartışmaya çağıran Tan, "Yeni Zemin" dergisinde çıkan yazıları üzerinden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner'e yüklendi.

METİNER VE AKDOĞAN'IN YAZISI

Tan, dergide "Devlet dinden elini çekmeli" başlığı taşıyan yazısı ile AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, "Dinin özgürleşme talebi" başlıklı yazısı ile ise Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın her ikisinin de bugün Diyanet üzerinden HDP'ye yönelik yaptıkları suçlamaları yıllar önce kaleme aldıklarını ortaya koydu.

Tan, programda şu açıklamalarda bulundu:

"DAVUTOĞLU'NA 'HODRİ MEYDAN!' DİYORUM"

"Hayretler içerisinde takip ediyorum. Cumhurbaşkanının, Başbakanın ve yetmez gibi Diyanet İşleri Reisi'nin meydan okurcasına, ellerinde Kuran'la meydanlarda gezmeleri gerçekten tirajıkomik bir manzara. Diyanet İşleri Başkanı topa giriyor ve isim vermeden; 'ilkokul seviyesinde bile dini bilgisi olmayanlar' diyor. Burada HDP Lideri Demirtaş'ı ve diğer arkadaşları kast ediyor. Ahmet Davutoğlu da aynı şeyi yapıyor. Ben burada bir çağrıda bulunuyorum; bir hodri meydan çağrısı yapıyorum. Sayın Cumhurbaşkanını devre dışı bırakıyorum, o kadar ileri gitmeyelim. Gerçi onu da çağırmak lazım. Protokole hürmeten onu ayıralım. Diyanet İşleri Başkanı ve Başbakan Davutoğlu'na hodri meydan diyorum; istedikleri televizyon kanalında, ne kadar dini, diyaneti bilen adam varsa getirsinler, bu din, diyanet mevzusunu tartışalım. 'Altan Tan'ın burnu büyü de bize meydan mı okuyor' demesinler diye ben de yanıma bir tek kişi alacağım. Tek bir arkadaşımı alacağım. Onlar da kimi isterse alsınlar. Meydanı boş buldular."

"METİNER VE AKDOĞAN: DİYANET KADEMELİ OLARAK İLGA EDİLMELİ"

Sene 1993. Neden bu tarihe gittim? Şu an Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Mehmet Metiner, Altan Tan, Ali Bulaç, RTÜK Başkanı Davut Dursun ile birlikte Yeni Zemin dergisini çıkarıyoruz. Bu derginin Genel Yayın Yönetmeni ve Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Mehmet Metiner. Ben de bu dergiden şerefle yazıyorum. Hala da yazdıklarımın altına imza atarım.

Ne yazmış Yalçın Akdoğan ile Mehmet Metiner; 'Devlet Dinden Elini Çekmeli.' 'Türkiye'de Baskı Altındaki Dinin Özgürleşme Talebi.' Peki ne yazmış; 'Devlet dinden elini çekmeli ve din özerkleşmelidir. Bunun için de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kademeli olarak ilga edilmesi, devletin televizyonlardaki inanç programlara son vermesi ve okullarda dini eğitim vermekten vazgeçmesi gerekir. Bunun yanında ne yapılması gerekir; 'Camiler ve vakıflar serbest bırakılmalı. Dini grup ve cemaatlerin faaliyetlerine izin verilmeli. İsteyen okulunu, hastanesini kursun. Kendi camisine kendi imamını tayin etsin. Dini hizmetler sivil topluma bırakılmalıdır.' İmza Yalçın Akdoğan, Mehmet Metiner. Ben de bugün bunların altına imza atarım."