HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Rojava'nın Derik kentinden Türkiye tarafına geçmek isteyen Rojavalı bir ailenin üzerine açılan ateş sonucu 28 yaşındaki Saada Darwich’i vurup öldüren asker hakkında ‘Taksirle öldürmekten’ yargılanamayacağı ve askere iki kurşunun bedeli olarak ödetilen ‘Hazine zararı’ 4 TL’yi Meclis gündemine taşıdı.

Askeri savcılığın skandal niteliğindeki kararını tiye alan Sarıyıldız, “Görevli personel havaya ateş etmiş olsaydı bile silahtan çıkan mermi çekirdeğinin şahıslardan birine isabet edebilme ihtimalinin olduğu” yönündeki karar fizik kurallarına aykırılık teşkil etmemekte midir? Türkiye’de hava açılan ateşten sonra gökyüzündeki kurşunun paralel konuma sokan ve hedefe isabet ettiren yeni bir silah türü icat edilmiş midir?” diye sordu.

Şırnak’ın Cizre İlçesi’ne bağlı Kuştepe Köyü Şabaniye Mezrası yakınlarında, Rojava'nın Derik kentinden Türkiye tarafına geçmek isteyen Rojavalı bir ailenin üzerine 18 Mayıs 2014 tarihinde Uğurköy Karakolu'na bağlı askerler tarafından ateş açılmıştı. Açılan ateş sonucu yanında 6-7 yaşlarında iki çocuğu ve babası Medhat Derviş ile sınırı geçmeye çalışan 28 yaşındaki Saada Darwich isimli kadın karnından vurularak yaşamını yitirdi. 

Soruşturmayı yürüten askeri savcılık genç kadını öldüren atışı yapan Uzman Çavuş Ş.B.’nin, “taksirle öldürme” suçundan dahi sorumlu tutulamayacağına karar verirken, takipsizlik kararında genç kadını öldüren atışlarda kullanılan iki merminin bedeli olan 4 TL’nin ise, “Hazine zararı” olarak uzman çavuş tarafından ödendiğini bildirdi.

Askeri Savcılığın verdiği skandal karar hakkında İçişleri Bakanaı Sebahattin Öztürk’e yazılı soru önergesi veren HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, “Verilen takipsizlik kararında skandal niteliğinden olan diğer bir husus uyarı amaçlı ateş açılma üzerine yapılan yorumdur. Kararda, ”Görevli personel havaya ateş etmiş olsaydı bile silahtan çıkan mermi çekirdeğinin şahıslardan birine isabet edebilme ihtimalinin olduğu da görülmektedir. Ölen şahsın Ş.B.’nin kullandığı silahtan çıkan mermiyle öldüğü hususu kabul edilse bile; merminin kişinin vücuduna zeminde bulunan taşlardan birinden sekip şahsa isabet etmiş olma ihtimalinin yüksek olduğu ve akla daha yatkın olduğu değerlendirilmektedir” şeklinde bir ifade mevcuttur” diye belirtti.

‘ROJAVALI KÜRTLERE SİSTEMLİ ÖLDÜRME POLİTİKASI’   

Savcılığın akıl dışı bu yorumuna dayanarak verdiği karar ile Saada Darwich ikinci kez yargı eli ile katledilmiştir” diyen Sarıyıldız, Rojava sınırında özellikle askerler tarafından sivillere yönelik yapılan saldırılar sınır güvenliğinden çok, Rojava Kürtlerine dönük ‘sistemli bir öldürme politikası’ndan kaynaklandığına dikkat çekti.

Sarıyıldız, Bakan Öztürk’e yanıtlaması talebi ile şunları sordu:

‘BU KARAR KEYFİ İNFAZLARIN ÖNÜNÜ AÇMAZ MI?’    

- Saada Darwich ve çocuklarının çete saldırılarından kaçan mülteciler olduğu bilindiği ve ellerini havaya kaldırdıkları görüldüğü halde niçin üzerlerine ateş açıldı? Mültecileri korumaya almak uluslararası sözleşmelerin gereği olduğu gibi insani bir yükümlülük değil midir?

-Sınırdan geçen Saada Darwich’in yanında çocuklarının olduğunun fark edilmesine rağmen ateş açan asker “taksirle öldürme” suçundan sorumlu tutulmamıştır? Türkiye’de Kürt mültecilerin canının bedeli 4TL midir?

-Askeri savcılığın skandal niteliğindeki takipsizlik kararı, sınır boylarında Rojavalı Kürtlere dönük sistemli öldürme politikasından mı kaynaklanmaktadır?

-Askeri savcılığın verdiği bu karar sınırı geçmeye çalışana mültecilere dönük keyfi infazların önünü açacağını düşünüyor musunuz?

-“Görevli personel havaya ateş etmiş olsaydı bile silahtan çıkan mermi çekirdeğinin şahıslardan birine isabet edebilme ihtimalinin olduğu” yönündeki karar fizik kurallarına aykırılık teşkil etmemekte midir? Türkiye’de havaya açılan ateşten sonra gökyüzündeki kurşunun paralel konuma sokan ve hedefe isabet ettiren yeni bir silah türü icat edilmiş midir?

-Son iki yılda Rojava sınırında öldürülen ya da yaralanan kaç kişidir? Türkiye’de hükümetiniz döneminde kaç kişi sınırlarda öldürüldü? Bu ölüm vakalarının illere göre dağılımı nasıldır?

- Kara Sınırlarının Korunması ve Güvenliği Hakkındaki Yönetmeliğine göre sivillere hangi durumlarda ateş açılır?

(Demokrat Haber)