HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ve Şırnak Milletvelili Faysal Sarıyldız'ın vekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi. 

Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada milletvekilliklerinin düşürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sancar'ın açıklamaları şöyle: 

'FAŞİZM' KELİMESİNİ ÖMRÜM BOYUNCA KULLANMADIĞIM KADAR KULLANDIM 

"Faşizm" kelimesinin olur olmaz kullanılmasına hep karşı çıkmış biriyim, akademide de siyasette de tasarruflu kullanılmasını önermiş biriyim. Galiba, ömrüm boyunca kullandığım kadar bu kelimeyi, şu İç Tüzük görüşmelerinin Komisyon ve Genel Kurul aşamasında kullanmış oldum. Çünkü gerçekten kalpten inanıyorum, faşist bir anlayışın ürünüdür.

DEMOKRATİK SİYASETİ SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ

Peki, bununla ne yapıyorsunuz? Elbette, toplumu da tek tipleştirme projesi var, Meclisi de iyice susturma amacı güdülüyor. Bugün vekilliklerin düşürülmesi de bütün ahlaka ve hukuka aykırılığına rağmen sizlerin oylarıyla kabul edilmesi aynı amaca yöneliktir. Ama bizim bir iddiamız ve ısrarımız var, demokratik siyaseti sonuna kadar savunacağız.

Meclisi, milletvekilliğinden ibaret görmüyoruz. Burada bulunmamız, milletvekili koltuğuna ya da sıfatına düşkünlüğümüzden değildir. Burayı demokratik siyasetin önemli bir mekânı olarak gördüğümüz için bu kadar önemsiyoruz. Vekillerimiz hukuka ve ahlaka aykırı bir şekilde milletvekilliğinden edildi. Yine buradayız, yine konuşuyoruz. Eş genel başkanlarımız sevgili Selahattin Demirtaş, Sevgili Figen Yüksekdağ bunu savundukları için cezaevindeler. Onlar orada bu mücadeleyi sürdürürken biz burada aynı yolda yürüyoruz.

KİMSE VEKİLLİĞİ DÜŞTÜĞÜ İÇİN BU YOLDAN AYRILMAYACAK

Yine, sevgili arkadaşlarımız İdris Baluken, Çağlar Demirel, Ayhan Bilgen, Selma Irmak, Besime Konca, Gülser Yıldırım, Ferhat Encü, Abdullah Zeydan ve Burcu vekilimiz, Tuğba vekilimiz, Faysal vekilimiz, Nursel vekilimiz; hepimiz bu mücadelenin neferleriyiz. Hep birlikte neferleriyiz. Barış için, demokrasi için, özgürlük için demokratik siyaseti aynı inançla, kararlılıkla sürdüreceğiz. Hiç kimse içeride olduğu için bundan vazgeçecek değil. Böyle bir beklentiniz varsa çok yanılırsınız. Vekilliği düştüğü için de bu yoldan ayrılacak değil.

BİZ YOLUMUZDAB ŞAŞMAYACAĞIZ

Bakın, İlahi Komedya'da pek çok parlak bir söz vardır: "Sen yolundan şaşma, bırak ne derlerse desinler." Niye meşhur oldu bu söz? Karl Marx Kapital'in birinci cildinin önsözüne koydu bu sözü, bu ifadeyi.
Evet, biz yolumuzdan şaşmayacağız, siz ne yaparsanız yapın. Demokrasi için, özgürlük için, barış için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu dönemlerin tarihi yazılırken ahlakı da hukuku da ayaklar altına almanın faturası nereye çıkacak, çok belli. Siyaseti, demokratik siyaseti sonuna kadar savunma kararlılığıyla bedel ödeyenlerin onurlu sayfalara yazılacağı kesindir. Yolumuzdan şaşmayacağız.