HDP Mardin Milletvekili ve Meclis Darbe Komisyonu Üyesi Mithat Sancar, komisyon raporunu kendi ellerine raporun açıklandığı günün sabahı ulaştığına dikkat çekti.

Tamer Arda Erşin'in Evrensel'de yer alan haberine göre, Komisyon Başkanı Reşat Petek'in “Komisyon daha geç kurulsa iyi olurdu” sözlerine “Yeni bir komisyonu kurulması önünde engel yok” yanıtını veren Sancar, “kontrollü darbe girişimi” iddialarına yönelik Petek’in sözlerini de eleştirdi. Sancar, “Komisyonda sorularımız aydınlatılmadı. Kontrollü darbe iddiasını çürütecek tezleri önümüze koysunlar” dedi. 

Darbe Komisyonu Başkanı Reşat Petek'in açıkladığı komisyon raporunu değerlendiren komisyonun HDP'li Üyesi Mithat Sancar, raporun kendilerine raporun açıklandığı gün sabaha karşı ulaştığını belirterek, “Alelacele raporun açıklandığı anlaşılıyor. Bu telaşlı açıklama tuhaf. Bize bu raporun açıklanacağı bugün belirtişmemişti. Şimdi bizden 5 Haziran tarihine kadar muhalefet şerhimizi yazmamız isteniyor” dedi. Sancar, MİT’ten gelen raporun ise henüz kendi ellerine ulaşmadığını ekledi. 

Sancar, Komisyon Başkanı Reşat Petek'in cemaat ile AKP’nin 2010 referandumunda yakınlaştığı ifadelerine yanıt olarak,  “Sadece 2010 yılı değil AKP cemaat işbirliği daha öncesine dayanıyor. 2010 yılı sonrasında orduda tasfiyelerle beraber yoğunlaştığı, tasfiyeler için işbirliği yaptıkları anlaşılıyor. Zaten henüz darbenin siyasi ayağı ortaya konulmuş değil” dedi. Komisyon Başkanı Petek'in komisyon erken kurulduğu ve daha geç kurulsaydı daha iyi çalışabileceğine yönelik sözlerini Sancar, “Eğer düzgün çalışan bir komisyon olsaydı zamanın önemi yoktu. Komisyonun etkin çalışması amacının darbeyi aydınlatmak olup olmadığıdır. Yeniden komisyon kurulmasının önünde bir engel yoktur. Aydınlatılacaksa yeni bir komisyon kurulabilir” yorumunda bulundu. 

Başkan Petek'in kontrollü darbe girişimi iddialarına yönelik tepkisini de değerlendiren Sancar, “Bu iddiayı çürütecek tezleri ve delilleri önümüze koyana kadar bu iddia geçerliğini sürdürecektir. Komisyonda sorularımız aydınlatılmadı. Bu sorular halen yanıtsız. Kontrollü darbe iddiasını çürütecek tezleri önümüze koysunlar” dedi.