HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında AKP Diyarbakır İl Başkanlığının “Her evet Şeyh Sait’e bir Fatiha’dır” yazılı pankart asmasını değerlendirdi.

Özsoy, Kürtlerin kıymet verdiği şahsiyetlerin referandum kampanyasında ‘evet’ için kullanılmasının ikiyüzlülük olduğunu söyledi.

Özsoy'un konuşmasından satırbaşları şöyle:

Referanduma hızla yaklaşırken anket sonuçlarında ‘evet’i bulamayan AKP iktidarı her türlü manipülasyon ve ikiyüzlülükle başarıya ulaşmaya çalışıyor. Diyarbakır’da, “Her evet Şeyh Sait’e bir Fatiha’dır” yazılı bir pankart asıldı. AKP Diyarbakır il başkanlığı, “Bunu biz yapmadık” diyor.

Diyarbakır gibi bir yerde şu ana kadar pankartı asanların bulunmamasına şaşırmadık. Bu pankartı astılar, tepkiler gelince yaptıklarının sorumluluğunu almadılar. Bu pankart ikiyüzlülüğü gösteriyor. Şeyh Sait tarihe mal olmuş, Kürtler tarafından da değer verilen bir şahsiyet. Kürtlerin kıymet verdiği bir şahsiyetin referandumda malzeme yapılmasından incindik.

Aile de HDP de uzun bir dönemdir bir talebi yükseltiyor. Şeyh Sait ve arkadaşlarının kayıp mezarları hakkında defalarca konuşmalar yapıldı, soru önergeleri verildi. Meclis’ten ve devletten Şeyh Sait, Seyit Rıza ve arkadaşları ile Bediuzzaman Said-i Nursi’nin mezar yerlerinin bulunması istendi. 2002’den bu yana iktidarda olan AKP bu mezar yerlerinin bulunması için hiçbir adım atmamış ama bugün referandum malzemesi olarak kullanıyor.

Edirne’de rehin bulunan Selahattin Demirtaş 2013’te Palu’da, Şeyh Sait’in dedesinin memleketinde yaptığı bir konuşmada, Şeyh Sait’e atfen bazı ifadelerde bulunmuş ve bu ifadeler yüzünden 2015’te kendisi hakkında dava açılmış. Şu an 2 yıla kadar hapisle yargılanıyor. Aynı şekilde İdris Baluken’in yaptığı konuşmalar sebebiyle açılan davalar var. Şeyh Sait’in anısına sahip çıkanlara davalar açıyorsunuz, bir taraftan da onun mirasını referandum kampanyalarında çirkin bir şekilde kullanıyorsunuz.

ANIT MAHKEMELİK OLDU

Hınıs Belediye Başkanı Hasan Basri Fırat. Kendisi Şeyh Sait’in torunudur. Görevden alınmadan önce, Şeyh Sait hatırasına anıt yapmak istiyorum dedi. Bu anıt mahkemelik oldu. Ayrıca belediyeye para cezası kestiler. Mahkeme de devam ediyor. 90 yıl sonra bile Şeyh Sait’e karşı bu kadar çirkin müdahalelerde bulunan AKP iktidarı, tam bir ikiyüzlülükle, seviyeyi kampanya malzemesi olarak kullanma aymazlığına kadar düşürebiliyor. Bu tür şahsiyetlerin basit, gündelik politik çıkarlar için kullanılmasını istemiyoruz. Ayrıca mezar yerlerinin bulunması konusunda AKP iktidarını göreve davet ediyoruz. Bu ikiyüzlülüğü yapıp aileleri daha fazla rencide etmesinler.

Anketlerde evet oyları istedikleri oranda çıkmadıkça hile hurdalar yoğunlaştı. Bu defa da sandık kurullarına müdahaleler başladı. Bu memleketin nasıl yönetileceğine dair bir sitem tartışması yürütüyoruz. Zaten paketi alelacele geçirdiler. Şimdi de OHAL koşullarında kampanya yapmaya çalışıyoruz. Basındaki ambargodan tutun polisin müdahalelerine, tutuklama gözaltı furyalarına kadar pervasızca bir saldırı dalgası devam ediyor.

Referandum rehinesi olarak eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, 5000’den fazla siyasetçi, aktivist cezaevinde. Şimdi de sandık kurullarına müdahale ediyorlar. Birçok kentte HDP’nin, bazı yerlerde CHP’nin sandık kurulu üyelerine müdahale ediliyor. En son Batman ve Siirt’te 140 kişinin başkanlığı iptal edildi. Sebebi saygın kişi olmamaları. Şaka gibi ama hiç komik değil. Sandık kuruluna girebilmek için oy hakkınızın olması yeterli. Başka kriter yok.

Türkiye’de hakkında soruşturma olmayan kimse kalmadı. İletilen gerekçe üne sahip olmaması, saygın kişilikler olmaması. Şaka gibi, ama komik değil. Yerlerine hükümete yakın sendikalardan memurlar yerleştiriliyor. Hile hurda bir noktaya kadar. Ama bu kadarına artık pes diyoruz. Son derece çirkin bir durum. Bu uygulamaları bütün dünyada teşhir edeceğiz. bugün AGİT heyetiyle görüşmemiz olacak. Tüm bu uygulamaların listesini ilgili uluslararası kuruluşlarla paylaşıp, teşhir edeceğiz.