Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP Mardin Milletvekilli Mithat Sancar, iktidarın anayasa değişikliğini geçirmek için OHAL'i en etkili şekilde kullandığını belirterek, AKP ve MHP'li vekillerin "evet" oyu kullanma konusunda rehin alındığı söyledi. 

Meclis Genel Kurulu, Anayasa değişikliğinin 2'nci tur oylamaları için toplandı. 18 maddelik teklifte, maddeler üzerindeki önergeler görüşülmeye başlandı. Kurulda gündem dışı söz alan CHP'li Akif Hamza Çelebi, Ak Parti ve MHP'li vekillerin "millete gidiyoruz" sözlerini eleştirerek, değişiklik için "Biz Cumhurbaşkanı seçiyoruz, geri kalan her şeyi Cumhurbaşkanı seçiyor" dedi.

AKP'li vekillerin "Atatürk dönemine dönüyoruz" açıklamalarına da tepki gösteren Çelebi, "Tek parti döneminde Meclis'ten çıkan bir hükümet vardı. Çok partili seçimleri hedef alan bir dönem vardı. Bu düzenlemeleri padişahlıkla ilişkilendirmek de yanlış. Teklif geçerse 'padişah olacak' diyorlar. Katılmıyorum. Padişahın partisi yoktu. Padişah vekil seçmiyor, tek başına Meclis'i fes etmiyordu" diye konuştu. 

Daha sonra söz talep eden grup başkanvekilleri konuştu.

HDP: CUMHURBAŞKANI BİZİ HEDEF GÖSTERİYOR

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Cumhurbaşkanı'nın dün partilerini hedef gösterdiğini ifade ederek, şöyle devam etti: "Asla ilişki içinde olmadığımız güçlerle ilişki içinde olduğumuz söyledi. Hatay'da 50'ye yakın yöneticimize operasyon yapıldı. Cumhurbaşkanı yeni bir referandum sürecinde partimizi hedef göstererek bir atmosfer yaratmak istiyor. 1 Kasım'da olduğu gibi." 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, gizli oy kullanımına dikkat çekti. Özel, " Bütün arkadaşların bu kadar inandıkları bir sistemde oylarını kapalı verecek kadar özgüven sahibi olmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha sonra anayasaya değişikliğine dair vekiller sözlü sorularını yöneltti.

'İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ GEÇİRMEK İÇİN OHAL'İ KULLANIYOR'

HDP'nin insan hak ihlallerine dair verdiği araştırma önergesi görüşüldü. Önerge üzerine söz alan HDP'li Mithat Sancar, artan insan hakları ihlallerinin 12 Eylül'ü hatırlattığını söyledi. İşkence ve yargısız infazlarla ilgili çok ciddi iddiaların olduğunun altını çizen Sancar, "Bu tablodan gurur duyanlar var mıdır? İktidar sözcüsü var mıdır? İktidar partisi OHAL'i en etkili şekilde bu anayasa değişikliğini geçirmek için kullanıyor" şeklinde konuştu.

Hükümetin OHAL'i kaldırma niyetinin olmadığını söyleyen Sancar, şöyle devam etti: "İktidar vekillerinin vurguladıkları tek nokta var, 'halk karar verecek, tam demokrasi olacak' İroni şurada; uzun yıllar vesayetçi sistem vardı. Herkes mücadele etti. Fakat eski dönemdeki vesayetin kendi içinde bir kuvvetler ayrılığı vardı. Fiilen uygulanıyordu. Şimdi önerilen sistemde kuvvetler ayrılığına dahi yer yok. Çünkü kuvvetleri tek elde toplayan bir sistem. Milletin tamamını temsil edecek diye yetkilendirilen Cumhurbaşkanı yüzde 51 aldığında bütün yetkileri alacak. Bundan daha büyük vesayet olmaz. Tekçi bir sistemdir."

Tekçiliğin karşıtının çoğunluk olduğunu aktaran Sancar, "Bu da özgürlüklerle olur. Hakların kullanımını garanti eden hiç bir düzenleme getirmeyeceksiniz ve bu pakete 'vesayete karşı demokrasi ilerletme paketi' diyeceksiniz. Bunu söyleyen arkadaşlar bu gerekçeye inanıyor mu? Kendi söylediklerine inanıyor mu?" diye sordu.

'AKP HELAL OLAN HER ŞEYE SIRTINI DÖNDÜ'

HDP'ye yönelik intikam operasyonlarının 7 Haziran sonrası başlatıldığını savunan Sancar, seçimlerin yok sayıldığını anımsattı. "Eşit adil özgür bir yarış yapılmayacak. Referanduma gidilecek mi bilmiyorum?" diyen Sancar, şunları aktardı: "AKP ve MHP'li vekillerin rehin alındığını düşünüyorum. Uygun şartlarda gidelim helal seçim olsun. Ama AKP bu güne kadar helal olan her şeye sırtını dönmeye alışmış. Her türlü baskıya rağmen kampanyayı haykıracak gücümüz var. Ama rakibin kendi ahlakını sorgulaması gerekiyor. Bu haram bir seçim olacak ama medet ummayın sonuçlar sizlere haram olacaktır."

REHİN TARTIŞMASI

Sancar'ın "vekiller rehin alınmış" sözlerini sataşma sayan MHP'li Engin Akçay, söz aldı ve "Bunu reddediyoruz. Bütün vekiller kendi tercihlerini kullanıyorlar" dedi.

Ak Partili Mehmet Muş, ise, "Neyin helal neyin haram olacağını konuşmacı bilemez. Ak Parti haktan ve hukuktan ayrılmamıştır. Vekillerin rehin iddiası asılsızdır. Reddediyorum" diye belirtti. Tekrar söz alan Sancar ise, "Söylediğimiz şeyler kişisel değil siyasidir. Rehin alma fiziksel olarak yürütülmez. İradeyi ipotek altına almak her dönemde olur. AKP ve MHP'li vekillerin bunları boşa çıkartacağına inandığımızı söyledim" ifadelerini kullandı. 

HDP'NİN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Ardından Gene Kurul'da HDP'nin OHAL sürecinde artan hak ihlalleri ve sivil ölümlere dair verdiği Araştırma Önergesi görüşüldü.

Önerge üzerine CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı söz alarak, "AKP bunu araştırmaz. Çünkü planları var. 15 Temmuz günü o alçak ayaklanmanın hemen ertesi günü bu plan uygulamaya konuldu. Gerçek darbe 20 Temmuz günü OHAL ilan edildiğinde ortaya çıktı" dedi.

AKP ve MHP içinde anayasa değişikliğine "hayır" demek isteyen vekiller olduğunu söyleyen Atıcı, "Tek adama ülkemizi bırakmayın" diye konuştu. 

Aleyhte söz alan AK Partili Murat Alpaslan ise,"İddialar üzerinden algı oluşturmak istiyorlar. Her türlü iddiaların araştırıldığı biliniyor. Çözüme kavuşturulması için bir Meclis araştırılması yapılması, bu mücadeleyi yapan tüm devlet yetkileri ve kurumlarına dönük bir yıpranmaya sebep olacaktır. Reddettiğimizi söylüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Oylamaya sunulan önerge reddedildi. CHP grubunun önergesi görüşülmeye devam ediyor.

Önergelerin görüşülmesi ardından teklifin maddeleri üzerine görüşmelere geçilecek.