HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Hükümet’in ekonomi politikalarını eleştirdi.

Van depreminin ardından esnafa sözler verildiğini hatırlatan Botan, "Vergi terkini konusunda da birtakım sözler verilmişti. Van esnafının toplam borcu o zaman 600 küsur milyar lira ediyordu ve defalarca gündeme getirmemize rağmen vergi terkinine yaklaşılmadı. Hatta disiplin affına dahi çok mesafeli davranıldı. Fakat Hükümet, bütün Van'ı, 1 milyon 200 bin kişilik bir kenti ve esnafı rahatlatacak bir vergi terkini yerine Cengiz Holding’in, bir kişinin 470 milyar borcunu silmeyi tercih etti" dedi.

Botan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

AKP Hükümeti içte ve dışta sürdürdüğü savaş politikalarıyla neden olduğu ekonomik krizi vergi artışlarıyla halkın cebine dadanarak aşmayı planlamaktadır. Dolayısıyla, bu tasarı "halkın cebindekini al, zenginin cebine koy" tasarısıdır. Dolar her gün yeni rekora imza atarken savaş politikalarını gözden geçirmeyen AKP, halkın elindeki parayı çıkarmasını bir çözüm olarak görüyor. Borçlanmaya çözüm olarak vergi artışlarına başvuruyor. Hazine garantisiyle yapılan köprülerle şirketlerin zararlarını yine halkın cebinden ödemeye çalışıyor. 

İşsizlik rakamlarına ve enflasyon artışına bakıldığında halkın yoksulluğu kolayca görülebilir. Halkı yoksullaştıran bu politik anlayış bana ünlü İngiliz halk hikâyesi kahramanı Robin Hood'u hatırlatmakta, sadece bir farkla. Robin Hood mazlumun yanında, zalime karşı mücadele eder ve mazlumun tarafını tutar, zenginden alır, fakire verir. Ancak AKP bunun tam tersini yapıyor. Ağır vergilerle mazlumun sırtına yeni yükler yüklüyor, yoksulların cebindeki parayı alıp zenginin cebine koyuyor. Anadolu'nun da bir Robin Hood'u var, bu da Köroğlu'dur fakat Bolu Beyi'nin torunları bunu nereden bilsin.

Hükümet, patronların elde ettiği kazanç ve kârlarıyla doğru orantılı vergi artışları yapmak yerine her fırsatta onlara yüksek miktarda vergi indirimi uyguluyor ya da "vergi uzlaşması" adı altında birikmiş vergi borçlarının tamamına yakınını her kalemde siliyor. 

2011 yılında Van'da iki tane deprem oldu ve Van esnafı ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldı. Bu kriz hâlen derinleşerek devam ediyor. O dönem Hükümet, Van esnafına büyük sözler vermişti; yazılan çekler, yazılan senetler ertelenecekti veya yok hükmünde sayılacaktı. Vergi terkini konusunda da birtakım sözler verilmişti. Van esnafının toplam borcu o zaman 600 küsur milyar lira ediyordu ve defalarca gündeme getirmemize rağmen vergi terkinine yaklaşılmadı. Hatta disiplin affına dahi çok mesafeli davranıldı. Fakat Hükümet, bütün Van'ı, 1 milyon 200 bin kişilik bir kenti ve esnafı rahatlatacak bir vergi terkini yerine Cengiz Holding’in, bir kişinin 470 milyar borcunu silmeyi tercih etti.

Dolayısıyla Hükümet, daha çok patronlara ve kendi rant çevrelerine yönelik politikalar izlemektedir. Bu torba yasalarda da Hükümet yine elini yoksulun cebine koyuyor; elini yine emekçinin, işçinin cebine koyuyor. Yine gözünü asgari ücretlinin cebine dikmiş. 

Demokrat Haber