HDP İzmir milletvekili adayı, Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Aydın Yenipazar Cezaevi’nde tutuklu bulunan dil bilimci, yazar Sevan Nişanyan’ı ziyaret etti. Kürkçü,  cezaevi önünde ziyaret öncesi yaptığı açıklamada,  kültürel mirası canlandırma çabalarının yöneticiler tarafından  hoş karşılanmadığını belirtti ve Nişanyan’a  dayanışma duygularını iletmek için geldiğini kaydetti.

SOYKIRIM'IN 100. YILINDA NİŞANYAN'IN YANINDA

Sevan  Nişanya’nın Ermeni halkından bir yurttaş olduğunu ve uğradığı  muamelenin bu açıdan ayrımcılıkla da ilgisi bulunduğunu  söyleyen Kürkçü, "Bugün soykırımın 100. yılında onun yanında olmanın da ayrıca bizim için değerli bir anlamı olduğunu ifade etmek isterim" dedi.

Kürkçü, "Yalnız bırakmamak, haksızlığa maruz kalan hiç kimseyi yalnız başına bırakmamak bizim prensibimiz. O yüzden bu duygularla kendisini ziyarete geldik," ifadelerini kullandı.

Nişanyan’ı  uzun zamandır ziyaret etme isteği içinde olduklarını  ancak pek çok nedenle ulaşamadıklarını söyleyen Kürkçü, "Bugün fırsat bulduk. Sevan Nişanyan’ın uğradığı muamelelerin hiçbir şekilde doğrudan doğruya bir yasa ihlaliyle ilgisi  olmadığını, onun çökmüş olan bir uygarlığın mirasını canlandırma çabalarını, Türkiye’yi yönetenlerin hoş karşılamaması sonucunda bu cezalara maruz kaldığını görüyoruz. O yüzden dayanışma duygularımızı ifade etmek için geldik” diye konuştu.

"ÇEKTİĞİ EZİYET RAZI OLUNACAK BİR DURUM DEĞİL"


Ertuğrul Kürkçü, Sevan Nişanyan'ı ziyareti sonrası yaptığı açıklamada da, Nişanyan’ın çektiği eziyetin razı olunacak bir durum olmadığını, bunun bir yasa değişikliğinden mevzuat değişikliğine kadar pek çok yolla ortadan kaldırılabileceğini kaydetti.

Nişanyan’ı, karşı karşıya kaldığı durumla başa çıkabilecek kapasitede ve moralli gördüğünü anlatan Kürkçü şunları kaydetti:

"Ben kendisini daha önce yalnızca gıyabında tanıyordum. Bugün ilk defa tanıştık. Kendisini gayet iyi,  karşı karşıya kaldığı durumla başa çıkabilecek kapasitede ve moralli gördüm. Bir yasa değişikliğinden mevzuat değişikliğine kadar pek çok yolla içinde olduğu durum ortadan kaldırılabilir. Durumu bu imar ve sit yasasını ihlal davasından yargılanan binlerce insan arasında tek gibi görünüyor. Bunun kendisinin hayattaki tutumuyla, kültüre, siyasete ve topluma yaklaşımıyla ilgili olduğunu biliyoruz. Bürokratizme, yukardanlığa ve buyurganlığa karşı radikal ve dik bir duruş sergilemesinin kendisini bürokrasi içerisinde taraftarsız bıraktığı anlaşılıyor.”

Kürkçü, Nişanyan’ın , gerçekten de yaptığı işten her hangi bir ticari, maddi kazanç sağlamayan ancak  kültürel bir çaba içerisinde olan bir kişi olarak  bu kadar çok eziyet çekmesinin razı olunacak bir durum olmadığını belirterek,  şöyle konuştu:

"Umarım buna hep beraber bir çare bulabiliriz. Kendisinin kanaati hükümetin ve Adalet Bakanlığı'nın da bunun için çaba sarf ettiği yönünde. Ancak şu ana kadar bir gerçekleşme olmadığını biliyoruz. Umarım burada Ege Bölgesi'nde faaliyette bulunduğum sürece kendisini tekrar ziyarete geliriz." (Demokrat Haber)