Dün Bakanlar Kurulu'na istifalarını sunan ve gerekçelerini basın açıklamasıyla sunan iki HDP'li eski bakanlardan birisi olan HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Metin önlerine nereden geldi" sorusuna, İMC TV'ye telefonla bağlanarak yanıt verdi.

HDP'li Ali Haydar Konca, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın yönelttiği soruya açıklık getirerek, "7 Haziran seçimleri öncesi ve Milletvekili olmamdan sonraki geçen sürede, yerel ve ulusal basına yapmış olduğum açıklamalardan çok farklı olmadığı görülecektir" dedi. Okudukları basın açıklamasını da danışmanlar grubunun yazdığını dile getiren Konca, "Danışmanlar grubu üzerinde çalıştı ve sonradan tarafımızca değerlendirilerek sunulmuş oldu. Her şeyi Kandil'e de bağlamak doğru değildir, üzücü bir durumdur" dedi. Konca, kendi metinlerinin kendilerince değerlendirebilecek durumda olduğunu söyledi.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU 'METİN NERDEN GELDİ' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski bakanların okudukları basın açıklamasını işaret ederek, "Acaba önlerine metin nereden geldi ve o gelen metin burada okunmak suretiyle kalkıp Saray'ı veya Cumhurbaşkanlığı makamını lekelemeye çalışıyorlar." açıklamasında bulunmuştu.

Yine Başbakan Davutoğlu da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gibi HDP'yi suçlayarak, istifa eden bakanların okudukları metne işaret etmiş ve "kendilerinin yazdığı bir metin olmadığı aşikar" demişti: "İçeride gayet nazik bir şekilde konuşan, teşekkür eden, vazifelerden affını rica eden, yani bu şekilde, gayet nazik şekilde davranan arkadaşlarımızın birden HDP Genel Merkezi’nde kimlik değiştirmişçesine bir üslupla, bir tavırla Cumhurbaşkanımıza, bana, hükümetimize açık hakaret içeren bir açıklama yapmalarını kendilerine yakıştıramadım."

"İSTİFAYI PARTİYLE BİRLİKTE DEĞERLENDİRDİK"

HDP'nin, bakanların isimleri için hangi vekil seçilirse seçilsin kabul edeceğini belirttiğini söyleyen Konca, "Partimizin verdiği karar doğrultusunda görevleri kabul ettik, kendi başımıza hareket etmedik. İstifa sürecinde ise, partimizle birlikte değerlendirerek, partinin aldığı karar doğrultusunda hayata geçirdik. Elbette ki, HDP'nin katkısı olacaktır," dedi.

SÜREÇ BİZE GERÇEKLEŞTİRME ŞANSI VERMEDİ

Konca, Bakanlar Kurulu'ndaki konuşmalardan bahsederek de  şunları söyledi: "Anayasadan kaynaklanan hakla buradayız. Seçim güvenliğinin sağlanması, silahların susması, çatışmalı sürecin son bulması beklentisi ve görevi ile geldik. Ancak süreç bunu gerçekleştirme şansı vermedi. Bakan olarak da Cizre'ye sokulmadığımızı, polisler tarafından engellendiğimizi dile getirdik. Sayın Başbakan da cevap verme gibi bir durum yaratmadı ancak kendisi de Cizre de silahların depolandığını, halkın güvenliği için sokağa çıkma yasağının uzadığını, hendeklerin açıldığını dile getirdi.

SEÇİM GÜVENLİĞİ YERİNE ŞİDDET TIRMANDI

Geçici hükümetin kurulması sonrası yaşanan süreçlerin gözlemlendiğini belirten Konca, "Biz seçim güvenliğinin sağlanması gerektiği yerde, şiddetin giderek tırmandığını gözlemlediğimizi dile getirdik. Sandıkların taşınması, basın kuruluşlarına yapılan baskının demokrasi ve hukuk devletine yakışmadığı söyleyip, bu şartlar altında görev yapma olanağımızın kalmadığını belirterek ayrıldık. Sayın Başbakan da bizi kapıya kadar yolculadı, el sıkıştık. Çıkarken de dilerim silahlar susar, ölümler son bulur" şeklinde açıklamada bulundu.

(Demokrat Haber)