HDP'li Garo Paylan’ın Anayasa görüşmeleri sırasında kullandığı “soykırım” ifadelerinden dolayı 3 birleşime katılmama cezası ve “soykırım” kelimesinin tutanaklardan çıkarılmasını, "Ben halkımın başına gelenleri iyi biliyorum" diyerek geçmişte yaşanan hatalara dikkat çektiğini söyledi. 

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın, “Başkanlık sistemi”ni de içeren Anayasa görüşmeleri sırasında dün gece 11’inci madde üzerine yaptığı konuşmada kullandığı “soykırım” ifadelerinden dolayı 3 birleşime katılmama cezası ve “soykırım” kelimesinin tutanaklardan çıkarılmasına ilişkin konuştu. AK Parti, CHP ve MHP sıralarından yükselen tepkilere dikkat çeken Paylan, “milliyetçi ve ırkçı iklim meclise taşındı” dedi. 

‘GEÇMİŞİN HATALARINA DİKKAT ÇEKTİM’ 

Meclis kürsüsünde defalarca soykırım kelimesini kullandığını söyleyen Paylan, "Dün Anayasa tartışmaları yapılırken geçmişten ders çıkarılmasını istedim. Yüzyıl önce tekçi bir Anayasa yapıldı. Halklar yok sayıldı. Birinci Dünya Savaşı döneminde dört halkı kaybettik. Ermenileri, Rumları, Süryani'leri Yahudi'leri kaybettik. Aynı hatayı yaparsak tekrar bugün aynı acılar yaşanır dedim" diye konuştu. 

'MHP AKP'Yİ TEHDİT ETTİ'

Meclis tarihinde ilk defa böylesi bir olayın yaşandığını da aktaran Paylan, MHP'nin kendisi üzerinde AKP'yi tehdit ettiğini söyledi. Paylan, "MHP eğer ki Garo Paylan'ın bu kelimelerinden dolayı meclisten atmazsanız biz Anayasa konusunda desteğimizi çekeceğize kadar tehditler savurdular. Normalde daha önce asla böyle bir uygulama olmamış. İlk kez oluyor meclis tarihinde. Maalesef bu ceza gerçekleşti. MHP'nin AKP üzerindeki baskısı ile" diye belirtti. 

'SESİNİZİ KESERİZ MESAJIYDI'

Sözlerini, "Bu net olarak faşist anayasanın tezahürüdür" şeklinde sürdüren Paylan, söyle devam etti: "Bundan sonra bizim istediğimiz kadar konuşacaksınız. Bizim izin verdiğimiz kadar ifade edeceksiniz tezahürüdür. Yani özgürlük alanının, ifade alanının geçmiş ile yüzleşme hukuku savunma konusunda bundan sonra her bir kelimeyi ancak bizim istediğimiz kadar kullanabilirsiniz tezahürü. Yapmazsanız da biz sizin sesinizi keseriz mesajıydı."  

KAYNAK: DİHABER