Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınması ardından belediye önünde başlayan protesto eyleminde önceki gün yapılan müdahalelerde Halkların Demokrasi Partisi (HDP) vekillerine saldıran polisler hakkında suç duyurusu yapılacak.
 
Polislerin cop, kalkan ve tazyikli suyla müdahale ettiği sırada İmralı Heyeti’nde bulunan Kongre Jinan Azad (KJA) üyesi Ceylan Bağrıyanık polisler tarafından metrelerce yerde sürüklenirken, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca ise, polisler tarafından kalkan ve coplarla darp edildi.

Darp raporu alan Uca ve Bağrıyanık, saldırgan polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağı belirttti.  

"POLİSLER BİZE NİŞAN ALDI"

Saldırıya ilişkin konuşan Uca, belediye önünde yaptıkları eylemin tüm ablukaya ve saldırılara karşın devam ettiğini söyledi. Devletin TOMA ve polislerle yolları kapattığını ve halkın bir araya gelmesine dahi tahammül edemediğini savunan Uca, Kürt siyaseti üzerinde büyük bir baskının olduğunu söyledi. 
Birçok gözaltı olduğunu ifade eden Uca, “Biz bu saldırıların önünü kapatmak istiyoruz fakat devlet izin vermiyor. Dün devlet bütün hazırlıklar içerisinde geldi. Polisler bizi özel olarak hedef gösterdi ve nişan aldı. Bizi hedef göstererek provokasyon yapmak istediler. Polislerin sorumlusu buradaydı. 

Ardından TOMA’lar çalıştı. Biz TOMA’ların önüne geçtik buna izin vermemek için, sorumlu polisler gelip bizim önümüzü tutup saldırdılar. En az 10 defa bize saldırdılar. Polis Kürt kadınlarını sokakta darp etti. Yerlerde sürüklediler” diye konuştu.

“SALDIRININ HESABINI SORACAĞIZ”

“AKP’nin kadınlara yaklaşımı ortada” diyen Uca, saldırıda coplarlarla darp edildiğini ve yerlerde sürüklendiğini söyledi. 

Uca, “Fakat bunu iyi bilsinler ki hepsi bizim üzerimize saldırsalar bile bir fotoğraf ortaya çıktı. Bir kadın gözaltına alınıyordu biz önüne geçtik ve izin vermedik. Burada bir şey çıkıyor devlet saldırmak ve gözaltına almak istiyor. Bizim de siyasetimizi kısıtlamak istiyor” dedi.

Saldırya ilişkin tüm fotoğrafları topladıklarını, kadınlara yönelik saldırının hesabını soracaklarını ve mücadelelerini büyütecekleri mesajı veren Uca, “Bize bu saldırıyı yapanların evlerinde de kadınlara nasıl yaklaştığı ortadadır. Bugün bize bunu yapan yarın eşlerine çocuklarına kız kardeşlerine de bunları yaparlar. Bu yüzden bizim gözlerimize bakamıyorlar. Gözlerimize bakmaktan korkuyorlar. Kadınların önünü kapatmak istiyorlar. Devlet korkmuyorsa araçlarından çıksınlar, coplarla, gazla, tazyikli su ile saldırmasınlar çıksınlar gelsinler içimize. Bizimle siyaset yapamazlar çünkü kadınlardan korkuyorlar” diye konuştu.

“KADIN ZİHNİYETİNDEN KORKUYORLAR”

Egemenlerin kadının mücadelesinden de korktuklarını ifade eden Uca, “Burada kadınlar öncülüğünden bir direniş yaşandı. Bu devlete büyük bir cevap verildi. Kadınların mücadelesi ile kadın özgür olur herkes özgürleşir. 

Kadınların mücadelesinden çok korkuyorlar ki bugün KJA da bir arama yapıldı. Bu bir mesajdır. Diyorlar siz ne kadar kendinizi örgütlerseniz biz o kadar size saldırırız. Biz silahsız sokaklarda dolaşıyoruz ve mücadele ediyoruz. 

Erkek zihniyetine göre kadın kendini örgütlemesin, kadın evde kalsın ve hiç bir şey yapmasın. Ama bugün kadınlar sokaklarda mücadele ediyor. 

Biz her zaman alanlarda olacağız. Özgürlük bayrağını sokaklarda taşıyacağız. Kadının rengi bu toplumu değiştirir ve kadının rengi bu şiddetli toplumu da değiştirir. Biz her zaman buradayız ve mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

DARP RAPORU ALINDI

Sağlık durumuna ilişkinde bilgi veren Uca, kol, kaburga ve belinden cop darbelerinden dolayı ezikler bulunduğunu, bütün vücudunda bundan kaynaklı ağrı olduğunu söyledi. Buna rağmen baş eğmediklerini ve mücadeleye devam ettiklerinin altını çizen Uca, sağlık durumuna ilişkin rapor aldıklarını ve savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

KAYNAK: DİHA