HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe, karayolu ağını genişletmek adına doğal yaşama ve çevreye zararın kabul edilmeyeceğini belirtti. "Özakça, Van'da bir ucube yapılıyor" dedi. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 2018 bütçesi görüşmelerinde söz aldı.

Özgökçe konuşmasında şu sözlere yer verdi:

Duble yollar bu kadar artmış olmasına, AKP hükümetleri en büyük yatırımları karayollarına yapmış olmasına rağmen trafik kazaları hala kamuoyunun öncelikli konuları arasında. Geçtiğimiz sene karayolu ağında tam 1 milyon 182 bin 491 adet trafik kazası meydana gelmiş. Bu kazaların 997 bin 363 adedi maddi hasarlı, 185 bin 128 adedi ise ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasıdır. Ayrıca yıl içerisinde meydana gelen ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 75'i yerleşim yeri içinde, yüzde 25'i ise yerleşim yeri dışında gerçekleşmiştir.

YOLLAR KAZALARI ÖNLEMEDE YETERLİ DEĞİL 

Dolayısıyla yapılan yolların trafik kazalarını engellemede yeterli olmadığı açıkça ortadadır. Türkiye AB ülkeleriyle kıyaslandığında ölümlü trafik kazalarında ilk sıralarda bulunmaktadır. Bunda en önemli etkenin denetim yetersizliği olduğunu tahmin edersiniz. Bu nedenle kayıt dışı taşımacılık Yapan araçlarla daha etkin mücadele edilmelidir.

Karayolu ağını genişletmek adına doğal yaşama, çevreye zarar vermesini kabul edilemezdir. Karadeniz Sahil Yolu’nda gördük. Proje sadece çevreye zarar vermekle yetinmedi, denize kıyısı olan bir bölgenin denizle bağını kopararak kültürünü, yaşama biçimini, alışkanlıklarını yok etti.

Hazine garantili 3. havalimanı projesi kamuyu zarar uğratmıştır. Çünkü kot farkı, teslim tarihi, hafriyatlarla kamu en az 2 milyar Euro zarara uğratıldığı öngörülmektedir. 3. Havalimanı inşaatının ihale şartnamesi ve sözleşmesinde 105 metre olarak yer alan deniz seviyesinden yüksekliğin 75 metreye düşürülerek, azaltılan hafriyat maliyetiyle yüklenici firmalara çıkar sağlandığı iddiaları açıklık kazanmalıdır.

VAN'DA UCUBE YAPILIYOR 

Kamu kurumlarının kendi hizmet binalarına yönelik inşaatları da çevreye zarar vermektedir. Bunu Van’da görmekteyiz. Van'ın Edremit ilçesinde inşa edilen Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü, kendi hizmet binası ve lojmanları için Van Gölü’nü 60 metre doldurup köprülü kavşak yapma çalışmalarına mahkeme tarafından durdurma kararı çıktı. Ama buna rağmen Karayolları çalışmalarına devam ediyor. O bölgede bir ucube yapılıyor. Bu projenin Van halkına en ufak bir katkısı yoktur. Aksine göl doldurulmakta çevreye zarar verilmektedir. Bu konuda yapacağınız açıklamayı Van halkının merakla beklediğinden emin olabilirsiniz.

KAYNAK: Demokrat Haber