HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Mardin'de yıllardır depo olarak kullanılan ve 1700 yıllık olduğu belirtilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da kültür varlığı olarak tescillediği Mor Yuhanna Süryani Kilisesi'nin ve yine Bursa'nın Mudanya ilçesi'nde Rumlar’a ait 800 yıllık Aziz Yuhanna (Saint John) Kilisesi'nin internet üzerinden 'satışa' çıkarılmasını Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e sordu.

Konuyla ilgili verdiği önergede, Süryanilere ait Mor Yuhanna Kilisesi'nin babasından kendisine miras kaldığı ve tapusunun elinde olduğunu iddia eden bir şahıs tarafından emlakçı aracılığıyla bir internet sitesinde satışa çıkarıldığını hatırlatan Dora; Bursa'daki kilisenin de satışa çıkarıldığını belirterek, 1923 yılında Rumların bölgeden göç ettirilmesinin ardından kilisenin özel mülkiyete geçtiğine dikkati çekti.

Dora, "Farklı sebeplerden dolayı Süryani, Ermeni ve Rumlar’a ait olan ve tapusu Hazine veya şahıslar adına geçmiş yüzlerce kilise veya tarihi yapıları tekrar esas sahiplerine iade etmeyi düşünüyor musunuz?" diye sordu.

KUTSAL İBADET YERLERİNİN ŞAHISLARCA SATILIĞIA ÇIKARILMASI

HDP'li Dora'nın Bkan Ömer Çelik'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istendi:

* Söz konusu kiliselerin basına yansıdığı üzere internet üzerinden satışa çıkarıldığına ilişkin bilginiz var mıdır? Var ise bu ve benzer vakıalara ilişkin karşı ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

* Adı geçen iki kilisenin tapularının şahıslara geçtiği iddiaları doğru mudur? Doğruysa nasıl ve hangi şartlarda bu kiliselerin tapuları söz konusu şahıslara geçmiştir?

* Bakanlığınızın tarihi varlıkları korumak, geliştirmek, yaşatmak ve bir sonraki kuşaklara aktarılmasını sağlamak gibi görevleri olmasına karşın bakanlığınızın bu tarihi yapıların korunması noktasında sergilediği ihmalkar tutumun gerekçesi nedir?

* Hıristiyanlığın kutsal ibadet yerleri olan kiliselerin şahıslarca satışa çıkarılması girişimlerinin Hıristiyan yurttaşlarımızı rencide eden bir durum olduğundan hareketle, Hıristiyan yurttaşlarımızın karşı karşıya bırakıldığı bu ve benzer muhteviyattaki sorunlara ilişkin Bakanlığınızın ne gibi planlamaları vardır? Başkaca ne gibi planlama ve uygulamalarınız olacaktır?

* Söz konusu kiliselerde olduğu gibi, farklı sebeplerden dolayı Süryani, Ermeni ve Rumlar’a ait olan ve tapusu Hazine veya şahıslar adına geçmiş yüzlerce kilise veya tarihi yapıları tekrar esas sahiplerine iade etmeyi düşünüyor musunuz? (Demokrat Haber)