Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün İstanbul Yenikapı'da "Milyonlarca Nefes, Teröre Karşı Tek Ses" adlı mitingde sarf ettiği "550 tane yerli ve milli milletvekili istiyorum" sözleri tepkilere yol açtı. HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat, Erdoğan'ın bu söyleminin faşist zihniyetin dışvurumu olduğunu söyledi.

SEÇİM STARTI VERİLDİ

HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, dün Yenikapı'da gerçekleşen mitingin bayrak arkasına gizlenmiş bir seçim mitingi olduğuna dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı konuşmaların da seçim startı anlamı taşıdığını ifade etti.

'FAŞİST ZİHNİYETİN DIŞAVURUMU'

Fırat, Erdoğan'ın "milli ve yerli" söyleminin faşist zihniyetin dışavurumu olduğuna işaret ederek şunları söyledi: "Dünkü söylem aslında beyinlerindekinin dışavurumudur. Kendilerine göre doğru söylüyorlar. Onlara göre onların dışındakiler sadece köle olma hakkına sahiptir. Her zaman olduğu gibi kafalarındakileri yüzlerinde göstermeye başladılar" dedi.

'DÜN ANAYASA ÇİĞNENDİ'

Erdoğan'ın dünkü söylemini "ırkçılık" olarak değerlendiren ve bunun sadece Kürtlere dönük bir ırkçılık olmadığını da ifade eden Fırat, kendileri dışında herkese aynı yaklaşım içerisinde olduklarını belirtti.

Fırat, Erdoğan'ın dünkü mitinginin aynı zamanda anayasanın çiğnemesiyle gerçekleşen bir miting olduğuna dikkat çekti.

Fırat, üzücü olanın ise halen kendisini Kürt diye nitelendiren kimi isimlerin bu söylemlere rağmen aday olmak için, "rezilane duruma düşmeleri olduğunu" söyledi.

Kaynak: DİHA