Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis’e ve yargıya ‘talimat’ vererek, HDP'li vekillere dair sarf ettiği "Bıçak kemiğe dayandı. Şu anda yargılanıyorlar, yargılananların sayısı artacak" sözleri için "Erdoğan ve AKP cehennem taşlarını döşemeye başladı, geliyorlar. Geç olmadan buna karşı durulmalı" sözlerine yanıt verdi.

Erdoğan'ın sözlerinin şaşırtıcı olmadığını ve bulduğu her fırsatta buna benzer sözleri sarf ettiğini söyleyen Fırat, Cumhurbaşkanı'nın defalarca Anayasayı hiçe saydığını ve bunu da açıktan yaptığını ifade etti.

Fırat, Cumhurbaşkanı'nın sözlerinin Adalet Bakanlığı, Meclis Başkanlığı, savcı ve hakimlere dönük bir talim olduğunu belirterek "Bu talimatın da gereği yerine getirilecek, ancak sonuçlarının ne olduğu önemli" dedi.

Ancak verilen bu talimatın sonucun ağır olabileceği uyarısında bulunan Fırat, Erdoğan'ın tek derdinin başkanlık olduğunu ve bunun için de her şeyi yapabileceğini ifade etti.

'TÜRKİYE HER GEÇEN GÜN DİKTA REJİMİNE YAKLAŞIYOR'

Bu sözlerin Türkiye'nin her geçen gün daha fazla dikta rejimine yaklaştığını gösterdiğini de vurgulayan Fırat, "Erdoğan'ın her söylediği şeyin anlaşılmaması çok garip! Adam daha ne kadar açık konuşa bilir ki. Kendisine muhalif olan herkesi tutuklattı. Gazetecilerin durumu belli. Bundan daha açık bir şey var mı?" diye konuştu.

Fırat, Hitler Almanya'sında bile kendi hukuku içinde az da olsa demokrasinin olduğunu ancak Türkiye hukukunda bunun da kalmadığını sözlerine ekledi.

'BU GÜN YAPILANLAR 90'LARDA YAPILMIYORDU'

Yine Türkiye'de sürecin 90'lı yıllardan daha ağır işlediğini söyleyen Fırat, "90'lı yıllarda şehirler bombalanmıyordu, kent merkezlerinde açıktan insanlar katledilmiyordu. Bugün yapılanlar 90'larda yapılmıyordu. Sur'da 36 günü geçen abluka devam ediyor, Cizre ve Silopi gözler önünde duruyor. 90'lı yılları bu günlerle kıyaslayarak bunların bu zulmünü aklamış olur" dedi.

Bölgedeki çatışmalı ortamın tek sebebinin ise HDP'nin 7 Haziran seçimlerinden sonra barajı aşmasına bağlanmaması gerektiğini kaydeden Fırat, savaşın başlamasının en büyük nedeninin başkanlık sistemi olduğunu ifade etti.

Fırat, halka karşı başlatılan imha operasyonlarının amacının da Başkanlık sistemine giden yolu temizlemek olduğunu dile getirdi.

'OLAYLAR TÜRK HALKINI ETKİLEMEYE BAŞLADIĞINDA İŞ İŞTEN GEÇMİŞ OLACAK'

Yaşanların sadece Kürtleri değil, aynı zamanda Türk halkını da etkileyeceğini belirten Fırat şunları söyledi:

"Olaylar Türk halkını etkilemeye başladığında iş işten geçmiş olacak çünkü Erdoğan kendi diktatörlüğünü kurmuş olacak ve muhalif olmayanlarda baskı altına alınmış olacak. Erdoğan ve AKP, cehennem taşlarını döşemeye başladı, geliyorlar. Geç olmadan buna karşı durmalı".

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün 18. Muhtarlar Buluşması'nda HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için bir kez daha Meclis'i ve yargıyı harekete geçmeye çağırmış ve "Bıçak kemiğe dayandı. Şu anda yargılanıyorlar, yargılananların sayısı artacak. Bu belediye başkanı olur, milletvekili olur, genel başkan olur" demişti.