HDP'li Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, abluka ve operasyonların sürdüğü Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde öldürülen üç kadın siyasetçi Seve Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayir'in polis tarafından sağ yakalanarak infaz edildiğini öne sürdü.

Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre; üç kadın siyasetçi ve yanlarında bulunan bir erkek arkadaşlarının henüz yaralı oldukları sırada tüm yetkili kurum ve kişileri bilgilendirdiklerini belirten HD Milletvekili Birlik, arkadaşlarını hastaneye götürmeleri için verdikleri adrese giden polislerin burada üç kadın ve yanlarındaki kimliği henüz belirlenemeyen erkeği infaz ettiğini ifade etti.

'DURUMU YETKİLİLERE BİLDİRMİŞTİK'

İki gün önce akşam saat 21.00'da Şırnak Belediye Eş Başkanı'nı arayarak, arkadaşları Seve Demir'in yaralı olduğu yönünde aldıkları bir bilgiyi kendisi ile paylaştığını aktaran Birlik, bunun ardından HDP Genel Merkezi ile irtibata geçtiklerini ve ayrıca partilerinin HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı ile görüşerek Demir'in yaralı olduğunu teyit ettirdiğini söyledi.

Birlik, HDP ilçe eş başkanları ile yaptığı o görüşmeyi şu sözlerle aktardı:

"İlçe eş başkanımız bir kişinin kendisini arayarak 4-5 kişi olduklarını, yanlarında Seve Demir'in de bulunduğunu, yaralı olduklarını aktardıklarını ve bulundukları yerin adresini verdiklerini söyledi."

Birlik, bu bilgi üzerine ise HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'e ulaştıklarını, yine Silopi'de bulunan milletvekilleri Ferhat Encü ve Aycan İrmez'in de 112 Acil Servisi ve 155 polis hattını, valilik ve kaymakamlığı aradıklarını kaydetti.

Aynı şekilde kendilerinin de koordineli bir biçimde yetkililer nezdinde girişimlerde bulunduklarını belirten Birlik, ambulansın ancak gece saat 01.00 sıralarında yetkililere bildirdikleri adrese gittiğini ve orada katledilmiş halde olan arkadaşlarının cenazelerini aldığını kaydetti.

Cenazelerin ilk götürüldüğü Silopi Devlet Hastanesi'nde kendilerine bilgi verilmediğini de söyleyen Birlik, tüm sorularına 'Burası kolluk kuvvetlerinin denetiminde' yanıtı aldıklarını ifade etti.

Birlik, gece 01.00'e kadar ambulansın kadınların infaz edildiği alana gidip gitmediğini teyit ettiremediklerini paylaştı. Silopi'de hastane ve devlet kurumlarının kolluk kuvvetlerinin kontrolü altında olduğunu hatırlatan Birlik ''Bu kurumlar hangi hakla, neden kolluk kuvvetlerine teslim edilmiş'' diye sordu?

Seve Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır'ın teşhisi için kendisinin morga gittiğini söyleyen Birlik, teşhis sırasında karşılaştıklarını da şu sözlerle anlattı:

''Yaralı denilen Seve'nin yüzünün üçte ikisi yoktu. Yakın mesafeden kafasına ağır silahla ateş edilmiş. Seve'nin vücudunda yarası vardı, bu da gösteriyor ki Seve ve arkadaşları önce yaralıdır, sonra infaz ediliyorlar."

“İNFAZLARDA DEĞİŞİK SİLAHLAR KULLANILDI”

Birlik, arkadaşları gibi cenazesi zırhlı aracın arkasında sürüklenen Hacı Lokman Birlik'in de yaralı yakalandıktan sonra infaz edildiğini hatırlattı.

Yine ilk olarak yaralı olduğu belirtilen Demir'in başından aldığı darbe ile yaralı kalıp yaşayamayacağının altını çizen Birlik, Fatma Uyar'ın vücudundan da yakın mesafeden sıkılmış dört kurşun çıkarıldığını aktardı. Pakize Nayır'ın da benzer şekilde vücuduna isabet eden çok sayıda kuşun ile katledildiği bilgisini veren Birlik, ayrıca üç kadının da vücudunda başka silah izlerinin de bulunduğunu belirterek, infazlarda değişik silahların kullanıldığını belirtti.

'EVE ATILAN BOMBADAN DOLAYI ÇIKMAK ZORUNDA KALMIŞLAR'

Birlik, üç kadının kaldıkları evden çıkmak zorunda kaldıkları sırada tarandıklarına dair duyumlar aldıklarını da dile getirdi. Birlik, ''Şarapnel parçalarının ilk etapta atılan bombalardan kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Bomba atılması ardından evden çıkmak zorunda kalmışlar. Ardından da belli ki infaz edilmişler'' diye konuştu.

'HASTANEYE GÖTÜRÜLSÜNLER DİYE ADRES VERDİK ONLAR İNFAZ ETTİ'

Yaralıların nereden alınacağına dair adresleri kendilerinin verdiğini ve gidenlerin yaralıları hastaneye götürmek yerine infaz ettiğinin altını çizen Birlik, "Arkadaşlarımız yaralı yakalandı ve vahşice infaz edildi. Bunun başkaca izahatı yoktur'' diyerek sorumluların 'mutlaka bunun hesabını vereceğini' kaydetti.