Anayasa Komisyonu’nda 9 oturum, 100 saatlik çalışma sonlandı. AK Parti’nin 21 maddelik Anayasa değişikliği teklifi 18 maddeye düşürülerek kabul edildi. HDP, Komisyon çalışması boyunca teklifin tümden geri çekilmesi görüşünü savundu.

Nergis Demirkaya'nın gazeteduvar'da yer alan haberine göre çalışmanın sonunda süreci değerlendiren HDP’nin Komisyon üyesi Meral Danış Beştaş, çok sağlıksız bir çalışma yapıldığını söyledi.

Çok sayıda önerge ile teklifte değişiklik yapılmasının bu sağlıksız durumun göstergesi olduğunu söyleyen Beştaş, “Tüm karşı duruşlarımıza, uyarılarımıza karşın engelli, sakat bir çocuk doğurtulmaya çalışıyor. Bile bile bu çocuğu sakat doğurtmaya niyetliler” dedi.

AK Parti milletvekillerinin Komisyon çalışmasında tek bir noktaya odaklandığını, bunun da “Cumhurbaşkanına en geniş yetkileri nasıl veririz” olduğunu söyleyen Beştaş, “Uluslararası sözleşmeleri bir tarafa bırakan, anayasadaki temel ilkeleri gözardı eden, çoğulcu yapıyı reddeden bir Türklük anayasası ve en önemlisi bütün kuvvetleri tekleştiren bir padişahlık geliyor. Ve bu padişaha öyle yetkiler veriliyor ki tüm ailesini Cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan yapabilir. Buna kimse de itiraz edemeyecek” dedi.

FİLMİN FRAGMANINI İZLEDİK

Hızla bitirilmek istenen Komisyon çalışması için “vahim” yorumu yapan Beştaş, muhalefet olarak kısıtlamalara rağmen ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Beştaş şöyle devam etti: “Biz HDP olarak siyasi boyutunun yanı sıra hukuki açıdan da sakatlıklara dikkat çektik. Teklifin özünde bir değişiklik yok ama yedek milletvekilliği gibi konularda muhalefetin etkisi oldu. Eğer bizim istediğimiz gibi bu tamamen çekilip sağlıklı bir anayasa çalışması yapılsaydı böyle bir teklifi getiremezlerdi.”

Dışarıda OHAL uygulamaları devam ederken, Komisyon çalışmasında da bunun örneklerini yaşadıklarını anlatan Beştaş, “Padişahlığa giderken bu sistemin ilk adımlarını Komisyon çalışmalarında gördük. Filmin fragmanını izledik. Yangından mal kaçırıyorlar. Çok büyük bir korku telaş var” dedi.