Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, akademik yıl açılışı ile hakim ve savcı adaylarının kura töreninin Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılacak olmasının kabul edilemez olduğunu söyleyerek, "Fiziki olarak mümkün müdür bilmiyorum ama adalet saraylarını ve üniversiteleri Saray'ın kampüsüne taşıyalım, olsun bitsin; mesaj budur yani" dedi.

HDP'li Baluken, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Baluken, 10 Ekim Ankara Garı katliamının yıl dönümünde, saldırıda hayatını kaybedenleri anmak için toplanan gruba polisin müdahale etmesini eleştirdi.

OHAL'İN UZATILMASI

HDP'li Baluken, OHAL'in tekrar uzatılmasının nedenini sorguladıklarını dile getirerek, "Ne oldu da 3 ay size yetmedi de bir 3 ay daha istiyorsunuz? OHAL ile ilgili oy kullanacağız, parti tutumu belirleyeceğiz. Ben grubuma hangi bilgileri vereceğim? Gerekçesi yok ama biz biliyoruz. Çünkü darbe ile mücadele gerekçesiyle ilan edilmiş OHAL yok. Fiili olarak devreye konan tek adam rejimini korumak için OHAL ilan ediliyor" ifadelerini kullandı.

'KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL'

Akademik yıl açılışı ile hakim ve savcı adaylarının kura töreninin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Baluken, şöyle konuştu:

"Bütün adalet saraylarını ve üniversiteleri saraya bağlayalım olsun bitsin. Fiziki olarak mümkün müdür bilmiyorum ama adalet saraylarını ve üniversiteleri sarayın kampüsüne taşıyalım olsun bitsin, mesaj budur yani. Bu kadar yargı bağımsızlığını, akademiyanın tarafsızlığını ortadan kaldıran bit tutum olur mu? Üniversite üzerinden sarayın kılıcını adeta bir tehdit olarak neredeyse bütün o akademik camiayı tasfiye edecek şekilde tutmaya devam etti.

“Yargının durumu ortada. Yargının siyasallaştığını değil yandaşlaştığını gösterdi. Bunlar yetmiyor demek ki açılış toplantılarını saraya taşıyor. Bu gidişat bütün adalet sarayları ve üniversite kampüslerinin saraya taşınmasıyla sonuçlanacak bir gidişattır. Kabul etmek mümkün değil."

Kaynak: Cumhuriyet