Geçen hafta kamuda aralarında üst düzey görevlilerin de bulunduğu 194 atama yapan AKP, HDP’liler ve MHP’li Tuğrul Türkeş’in de aralarında bulunduğu yeni isimler hükümette görev alınca tüm atamaları durdurdu. Acil atamalar ile yurtdışı görevlendirmeler bile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun iznine bağlandı. Başbakanlığın bu genelgesi ile HDP’liler, Tuğrul Türkeş ve dışarıdan isimler hiçbir atama yapamayacak. Öyle ki yeni bakanlar özel kalem müdürü bile atayamayacaklar.

Mustafa Çakır’ın Cumhuriyet’teki haberine göre, Davutoğlu imzasını taşıyan Başbakanlık genelgesi dün yayımlandı. Genelgeye göre tüm kamu kurum ve kuruluşlarında zorunlu atamalar dışındaki tüm atamalar durduruldu. Ancak birkaç kurum istisna tutuldu. Bu kurumlar şöyle: Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, TBMM İdari Teşkilatı, Anayasa Mahkemesi, Adalet Bakanlığı ve HSYK’nin yapacağı hâkim ve savcı adayları atamaları, Sayıştay, Kamu Denetçiliği Kurumu, MİT, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerde yapılacak atamalar.

Genelgede hangi zorunlu hallerde atama yapılabileceği de tek tek sayıldı. Bazı istisnalar şöyle: KPSS sonuçlarına göre merkezi yerleştirme sonucunda yapılacak atamalar. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ve Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı sonucunda yapılacak atamalar. Engelli atamaları. Eski hükümlü atamaları. Sağlık Hizmetleri Temel Yasası kapsamında yapılacak atamalar. TSK atamaları. Eş durumu ve mazeret nedeniyle yapılacak atamalar. Askerlik görevini tamamlamak için görevlerinden ayrılanların yeniden atanmaları. Ücretsiz izin bitimi yapılacak atamalar. Terörle Mücadele Yasası ve Sosyal Hizmetler Yasası kapsamına giren atamalar. Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararla yapılacak atamalar.

Bunların dışında hangi statüde olursa olsun görev ve unvan değişikliği de dahil olmak üzere kamu personelinin naklen veya açıktan atamaları ikinci bir talimata kadar durduruldu.

İZİN ŞARTI GETİRİLDİ

Eğer herhangi bir kamu kurumu “acil ve zorunlu halleri” gerekçe göstererek atama yapmak isterse Başbakanlık’tan izin almak zorunda olacak. Ayrıca daire başkanlığı ve eşiti boş kadrolara vekalet dahil tüm görevlendirmeler için de Başbakanlık’tan izin alınacak.