Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın miting meydanlarında Kur'an'ı kullanmasına bir tepki de Genel Başkan Yardımcısı, eski Mazlumder Başkanı Ayhan Bilgen'den geldi. Bilgen, İslam tarihindeki ilk kanlı savaşın Kur'an-ı Kerim'in kanlı kılıçlara geçirilmesinin sonrasında gerçekleştiğini hatırlatarak, HDP'nin Diyanet'i kaldıracağına yönelik açıklamasının "din elden gidiyor" kampanyasına çevrildiğini belirtti. Ayhan, bunun 100 yıl önce Osmanlı'daki "bilmeyüz ama istemezük" tavrı olduğunu söyledi.

İnternet Haber'den Nesrin Yılmaz'a konuşan Ayhan Bilgen'in açıklamaları şöyle:

OY İÇİN DEĞERLER TÜKETİLİYOR

"İslam tarihinin kanlı ilk çatışması Kur'an-ı Kerim sayfalarına kanlı kılıçlara geçirilmesiyle başlamıştır. İnsanlar neye inanıyor ve nasıl inanıyorlarsa öylece özgür yaşama hakkına sahip olmalı. Dinin ve onun sembollerinin siyasal bir kavga aracı haline getirilmesi, bir iktidar mücadelesinin aracı haline getirilmesi, öncelikle dine ve inançlara yönelik bir saygısızlıktır. Birkaç fazla puan oy olmak için bu değerlerin bu kadar kolayca tüketilmesi ayrıca ele alınmaya, değerlendirmeye layık bir durum.

"Cumhurbaşkanı konuşmasında "Ben Kur'anla büyüdüm" diyor. Oysa, o kitabın ahlakı, tevazuyu, hoşgörüyü tavsiye ediyor, iktidar için, güç için başkalarının üzerinde dinin bir baskı aracı olarak kullanılmamasını net biçimde tavsiye ediyor.

YÖK'Ü KALDIRACAĞIZ DEYİNCE ÜNİVERSİTELERİ KAPATMIYORUZ

"MGK'yı kaldırıyoruz deyince orduyu, bütün askerleri işinden çıkarıyoruz demiyoruz, ya da YÖK'ü kaldıracağız dediğimizde üniversiteleri kaldıracağız, bütün öğretim üyeleri işssiz kalacak demiyoruz. Esas olan o kurumun neye hizmet ettiğidir, hangi amaca gerçekten hakkıyla hizmet edip etmediği meselesidir. Yani, inanç alanının da tıpkı üniversiteler gibi özgür örgütlenmesini savunuyoruz, imamların kendi karar süreçlerini kendilerinin belirlemesini, yerel gerçeklikleri, farklı mezhepleri farklı yorumları, farklı inançları, farklı dilleri gözeterek din hizmetlerinin verilmesini savunuyoruz.

'BİLMEZÜK AMA İSTEMEZÜK' TAVRI

"Bunu, din elden gidiyor, din yasaklanıyor diyerek bir kampanyaya çevirmek, aslında tıpkı bundan 100 yıl önce Osmanlı'nın son dönemindeki, "bilmezük ama istemezük" tavrıdır. Türkiye her şeyi tartışabilmeli, en doğrusunu, en barışa hizmet eden, en özgürlükçü seçeneği tercih etmelidir.

İSLAM TARİHİ DİYANET İŞLERİ'YLE BAŞLAMADI

"Din alanının devlet kontrolü altında tutulması kabul edilebilir bir durum değil. Din alanı, inanç alanı, bu inanç sahiplerinin kendi tercihleriyle ilgilidir. Örneğin, 28 Şubat döneminde, insanların başörtüleri yasaklanırken, Diyanet, merkezden orduyu öven hutbeler gönderiyordu. Bugünkü iktidarın siyasal görüşü, dindarlığı, muhafazakarlığı bir kurumsal kazanım değildir. İnanç gruplarının tüzel kişilikleri olması gerektiğini savunuyoruz ve kendi karar süreçlerini kendilerinin işletmesini savunuyoruz. Bir şehirde hutbe hangi dilde okunması, o şehrin sorunları neyse o sorunlar konu edilmesi dinin esasıdır. İslam tarihi Diyanet İşleri Teşkilatı'yla başlamadı. 1400 yıl boyunca insanlar bu hizmetleri gönüllü kuruluşlar aracılığıyla aldılar. Eğer siz, Diyanet İşleri Başkanı'nı, imamı, müftüyü, iktidarın memuru pozisyonuna düşürüyorsanız zaten sizin saygınlığını ve itibarınız tartışılır bir durumdur."