Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Müslüm Doğan, bugüne kadar birilerinin arka bahçesi olarak görülen Alevilerin ilk kez bir siyaset kurumunda doğrudan temsilci durumunda olduklarının altını çizdi ve “Halkların Demokratik Partisi, eşit yurttaşlığı hedefliyor ve bu tanımın altını dolduracak tek partidir” dedi.

Alevi Bektaşi Kültürünü Tanıtma Derneği’nin düzenlediği toplantıda konuşan HDP İzmir Milletvekili Adayı Müslüm Doğan, HDP’nin seçim bildirgesinde yer alan; “Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılarak, devletin din ve inanç alanından elini çekmesi sağlanacak, din ve inanç işleri topluma, inanç sahiplerine bırakılacak.’ söyleminin polemik konusu yapılmasını da değerlendirdi ve “Diyanet İşleri’nin neye hizmet ettiğini bugün artık çok iyi biliyoruz. Bu kokuşmuş yapının üzerine sağlıklı bir yapı kurulamaz. Biz devletin inançlardan tümden elini çektiği özgür ve bağımsız bir koordinasyon kuracağız ve eşit yurttaşlık tanımının altını dolduracağız” ifadesini kullandı.

ALEVİLER KOBANİ DİRENİŞİ İLE GERÇEKLERİ GÖRDÜ”

HDP’den aday olana kadar Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı olduğunu belirten Müslüm Doğan, cumhuriyetle birlikte Alevilerin asimilasyon sürecinin başladığına vurgu yaptı ve şöyle devam etti: “Bugün ise İslamcı bir asimilasyon politikası uygulanıyor. Toplumun aydın kesimini oluşturan Alevilere oy verecekleri partiyi söylemek haksızlık olur. Ancak Aleviler Kobani direnişi ile birlikte gerçeklerin farkına vardılar ve HDP’de birleştiler”

HDP İzmir Milletvekili adayı Müslüm Doğan’ın yanısıra; Narlıdere Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Mustafa Aslan, CHP İzmir Milletvekili adayı Adnan Arslan, Gazeteci Şükrü Yıldız ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Engin Gündük’ün de konuşmacı olarak katıldığı “Alevi Asimilasyonuna Karşı Durmak” başlıklı toplantıda; CHP milletvekili adayı Arslan konuşmasında; Adana ve Mersin HDP binalarına yapılan saldırıları kınadı.

Toplantıda CHP milletvekili adayı Arslan, Alevilerin sorunlarının çözümü için laik, bilimsel, demokratik bir anayasayı hedeflediklerini belirten, Gazeteci Şükrü Yıldız; CHP’nin ‘Diyanet İşleri’ni biz kurduk, kaldırmayı düşünmüyoruz’ dediğini savundu ve “Biz Aleviler bunu kabul etmiyoruz, bu asimilasyoncu kurumların kaldırılmasını istiyoruz’ dedi.

(Demokrat Haber)