CHP ve MHP’nin Ekmeleddin İhsanoğlu’nu aday göstermesinin ardından, AKP’nin de Erdoğan veya Gül’ü açıklaması bekleniyor. Rekabette kilit isimlerden biri ise HDP’nin çıkaracağı aday olacak. CHP ve MHP’nin ortak Cumhurbaşkanı adayı olarak Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adını belirlemesinin ardından gözlerin çevrildiği HDP’de, Cumhurbaşkanı adayını belirlemek için çalışmalarını sürdüren Hazırlık Komisyonu’nun 1 hafta içinde kararını vermesi bekleniyor.

ADI GEÇEN İSİMLERDEN BAZILARI

HDP, CHP tabanına da sıcak gelecek daha kapsayıcı bir isim üzerinde uzlaşı arayıyor. Farklı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla yürütülen çalışmaların ardından  Selahattin Demirtaş’ın ismi, Cumhurbaşkanlığı adaylığı için en çok konuşulan isim olarak dikkati çekiyor.

Hazırlık Komisyonu’nun bir havuzda topladığı cumhurbaşkanı aday adaylarının ismi partinin yetkili organlarına verilecek. Aday havuzunda Selahattin Demirtaş ve HDP İstanbul Milletvekili ve eski EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel’in yanı sıra eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Osman Baydemir, Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, eski milletvekili Hatip Dicle, eski TTB Genel Başkanı Gençay Gürsoy ve prof. Baskın Oran gibi isimler bulunuyor. Komisyon ayrıca, akademisyen Şebnem Korur Fincancı ile KCK davası kapsamında bir süre cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılan Ayşe Berktay ve Büşra Ersanlı isimlerini de olası cumhurbaşkanı adayı olarak parti yönetimine bildirme kararı aldı.

HDP’nin cumhurbaşkanı adayını belirlemek için çalışmalarını sürdüren komisyonun parti yönetimine sunacağı isimler arasında Büşra Ersanlı da var.

TUNCEL: ŞİMDİ BİZİM ZAMANIMIZ

HDP’nin bugün yapılacak 2. Olağan-üstü Kongresi’nden önce, dün Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 4. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel yaptığı konuşmada, “Bize yeni bir soluk, nefes gerekiyor. CHP sadece sağa açılmadı. AKP’nin alanına açıldı. Gösterdiği cumhurbaşkanı adayı ortada. Muhafazakârlarla onlara başarılar diliyoruz. Şimdi bizim zamanımız” dedi.