HDP'nin 22 Haziran'da yapacağı kongreye ilişkin bilgilendirme toplantısı yapan HDP eş genel başkanları Sabahat Tuncel ile Ertuğrul Kürkçü, bu kongre ile yeni bir başlangıç yapacaklarını ve HDP'yi yeniden inşa edeceklerini söyledi.

HDP eş genel başkanları Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, 22 Haziran tarihinde yapılacak olan HDP 2. Olağan Kongresi'ne ilişkin HDP Ankara İl Örgütü binasında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Burada HDP projesine dikkat çeken ve "ilk acemilikleriyle birlikte" önemli gelişmeler kat ettiklerinin altını çizen Kürkçü, "Çok fazla eksiğimiz var ama yapılabilir bir işe giriştik, farklılıklarla ortak siyaset yapmanın düş değil, gerçekleşebilir bir iş olduğunu gösterdik" diye konuştu.

30 Mart seçimlerinin HDP için hem bir sınav hem de önemli bir deneyim olduğunu burada önemli birikimler elde ettiklerini belirten Kürkçü, gelinen aşamada HDP'nin büyüyen gövdesinin zayıf kalan örgüttü tarafından taşınamadığını ve kongre ile bunu gidereceklerini söyledi. "Yetkili kurumlar yenilecek" diyen Kürkçü, aynı zamanda güçlü bir Danışma Meclisi oluşturacaklarını belirterek, "Biz de yerimizi yeni adaylara bırakacağız. Herkes sırası geldiğinde yerini arkadan gelenlere bırakacak. Kişiye değil, harekete gönül veren bir oluşumuz" şeklinde konuştu.

BDP'nin sorumluluğunu da HDP tarafından üstleneceğini belirten Kürkçü, "Bu çok büyük bir operasyon" dedi. Kürkçü, "Bu hem programatik hem de siyasal olarak yeniden kuruluş demektir" dedi. Sol, sosyalist, demokrat, kadın ve gençlik yapılanmalarıyla inşa süreçlerini tamamlayacaklarını belirten Kürkçü, "Yeni kuşak devrimciler ve aktivistlerle tanıştık. Onlar görev almaya adaylar, bizde onlara görevi teslim edeceğiz" dedi.

Kürkçü, tüzük ve program düzeyinde de önemli deşikliklere gideceklerinin işaretini verdi. "Kadın kotası kalkıyor, eşit temsil geliyor. Kadınlar doğrudan doğruya kendi kadın yapıları tarafından görevlendirilecek. Kadınlar bütün çalışma alanlarını kendileri tayin edecek. Eş başkanlık yasaya bizim ısrarımız ve mücadelemiz sonucunda girdi bu konuda kendimizle ne kadar övünsek azdır. Bunu siyasete kazandırdık" diye konuştu. Kürkçü, diğer siyasi partilerin eş başkanlık anlayışlarını da eleştirerek, "Erkek erkeğe nasıl eş başkanlık yapacaklarını merak ediyoruz" dedi.

Kürkçü, demokratik özerklik, yerinden yönetim gibi konuların programda net biçimde tarif edileceğini belirtti. Kürkçü, Rojava'yı programa alacaklarını belirterek, "Kendimize uluslararası bir rol biçiyoruz ve bu konuda dayanışma örnekleri sergiliyoruz. Rojava meselesini de bu durumda programımıza alacağız" şeklinde konuştu. İşçi haklarının da programa dahil edileceğini belirten Kürkçü, Gezi ve Soma örneklerinden sonra bu durumun bir aciliyet durumuna geldiğinin altını çizdi.

Kürkçü, "Gezi ve Soma örnekleri bize işçilerin mücadelesiyle halkların mücadelesinin birleştirilmeden kazanmanın mümkün olmadığını gösterdi" dedi.

Tarihle yüzleşme meselesini de siyasal bir moment olarak programa dahil edeceklerini belirten Kürkçü, Kıbrıs'a yönelik politikalarını da programda, "Türk ve Rum halklarının talebi olan iki bölgeli bağımsız bir Kıbrıs perspektifinin" yer alacağını dile getirdi.

Kürkçü, eş başkanlık için çok sayıda başvuru olduğunu ve bu konuyla ilgilenen birimin bir mutabakat listesi hazırlayıp, kongreye sunacağının altını çizerek, 21'in de yapılacak olan HDK toplantısında da HDP kongresinde karara bağlanacak konuların ele alınacağını söyledi.

Daha sonra konuşan Tuncel ise kongrenin önemli bir tarihte gerçekleştiğini ifade ederek, HDP'nin önemli bir sorumluluk alacağını söyledi. "2012 yılında 'umudumuz var' diye kongremizi yapmıştık, şimdi bu umudu büyütüyoruz" diyen Tuncel, kongre ile yeni bir başlangıç yapacaklarını ve "bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganının her daim kendi sloganları olacağını söyledi.

Tuncel, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin çalışmalarının sürdüğünü ve olaya "kimin seçileceği" üzerinde yaklaşmadıklarını belirterek, "Biz bu seçimleri demokratikleşme kampanyasına dönüştüreceğiz" ifadelerini kullandı.