Meclis'te 4 milletvekiliyle temsil edilen Halkların Demokratik Partisi, artık komisyonlarda da yer bulabilecek.

TBMM Başkanlığı, CHP'den KİT, MHP'den de Plan ve Bütçe ile AB Uyum komisyonlarındaki birer üyeliğinin boşaltılmasını istedi.

TBMM Başkanlığı, siyasi parti grubu mensubu olmayan milletvekillerinin de bağımsız milletvekilleri gibi anayasa ve komisyonların ilgili kanunları gereği KİT, AB Uyum, Plan ve Bütçe komisyonlarında temsil edileceğinden hareketle CHP ve MHP'ye birer yazı gönderdi.

Meclis, CHP'den KİT, MHP'den Plan ve Bütçe ile AB Uyum komisyonlarındaki üyeliklerini çekmesini istedi.

Bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, KİT Komisyonu üyeliğinden istifa etti.

MHP ise TBMM Başkanlığı'nın gönderdiği iki yazıya rağmen HDP'nin grup olmadığı için komisyonlarda temsil edilemeyeceği gerekçesiyle iki komisyondaki üyeliklerini boşaltmadı.

Meclis Başkanlığı ise Anayasa ve komisyonların kuruluş yasalarına dikkati çekerek, parti gruplarına düşen üyeliklerin belirlenmesinde temsilde adaletin sağlanması amacıyla siyasi parti grubu mensubu olmayanlar ile bağımsız milletvekilleri arasında bir ayırıma gidilmediği, bu uygulamanın teamül haline geldiği görüşünde.

BDP'den istifa eden İstanbul milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder, İçel Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, daha önce HDP'ye katılmıştı.

Bu arada KİT Komisyonu'nun boş bulunan bir üyeliği için talep gelmedi.

TBMM Genel Kurulu'ndan iki kez yapılan duyuruya rağmen komisyon üyeliği için henüz başvuran olmadı.