HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Diyarbakır Newroz kutlamaları sırasında polis kurşunuyla katledilen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut cinayetini Meclis’e taşıdı.

İrmez’in Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Diyabakır Valiliği’nin görüntülerin ortaya çıkmasından sonra bile canlı bomba iddiasında ısrarcı olarak halkı ve kamuoyunu yanıltmaya, delilleri karatmaya devam ettiğini öne sürdü.

İrmez önergede, “Olayın üstünü bu şekilde kapatmak isteyen Valilik ve Emniyet yetkilileri, kamuoyunda oluşan yoğun hassasiyet dolayısıyla iki polisi görevden uzaklaştırarak ifadelerinin alınmasına karar vermiştir. Ancak cinayetin polis kurşunuyla işlendiği açık bir şekilde ortadayken ifadeleri alınan iki polisin de serbest bırakılması kamuoyu vicdanında açılmış olan yarayı daha da derinleştirmiştir” ifadelerine yer verdi.

Adalet Bakanı Bekir Bpzdağ’ın yanıtlaması istemi ile Meclis’e sunulan önerge şu şekilde:

*Görüntülerde polis kurşunuyla infaz edildiği açıkça belli olan Kemal Kurkut cinayeti ile ilgili olarak ifadesi alınan polislerin serbest bırakılma gerekçesi nedir?

*Henüz 23 yaşında olan üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un öldürülmesiyle ilgili soruşturma hangi aşamadadır? Bu cinayet ile ilgili ifadesi alınacak başka polisler olacak mıdır?

*Bir polisin ifadesinin alınmasının ardından Savcılık makamınca, diğerinin ise mahkemeye çıkarıldıktan sonra serbest bırakılması adli makamlarca nasıl izah edilmiştir?

*Kemal Kurkut’u kim öldürmüştür? Bu cinayet de ‘fail-meçhul’ cinayetler listesine dahil edilerek rafa mı kaldırılmaktadır?

*2015 yılından günümüze kadar Türkiye’de kolluk kuvvetlerince ‘Makul şüpheli’ sıfatıyla öldürülen kişi sayısı kaçtır?

*Türkiye’de ‘olası kasıtlı adam öldürmek’ suçundan mahkemeye sevk edilen polislerin kaçı serbest bırakılmış, kaçı tutuklanmıştır?

*Milletvekili ve gazetecilerin tutuklu olduğu bir ülkede yargısız infaz olduğu açıkça belli olan bir cinayetin sorumluları için tutuklamanın bir tedbir olarak düşünülmemesinin nedeni nedir?”