Halkların Demokratik Partisi, Diyarbakır’ın Lice ilçes’nde iki kişinin asker kurşunuyla hayatını kaybetmesinin ardından yaşanan gerginlik üzerine haftalık olağan grup toplantısını Lice’de yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, “Lice neden kalekollara karşı, iyi anlamak gerek. Çünkü kalekol Lice’nin hafızasında taciz, tecavüz, işkence ve ölüm demektir. Siz nasıl paralarınızı bir gecede sıfırlayamıyorlarsanız, bizim gençlerimiz de öfkelerini bir gecede sıfırlayamıyorlar” dedi.

Eylemin amacına ulaştığını, sıranın siyasilere geldiğini ifade eden Tuncel, “Bir yandan çözüm diyeceksiniz, bir yandan da HDP’yi denklemin dışında tutmaya çalışacaksınız? Bizler olmadan gerçek bir barış olmaz” diye konuştu.

Tuncel’in ardından konuşan Eş Genel Başkan Ertuğrul Kürkçü de, “Son 1,5 yılda taleplerini eylemli olarak dillendirdiği için Kürt halkının 10’dan fazla evladı yaşamını yitirdi. Bunu hiçbir bayrakla örtemezsiniz. Herşeyi bir Türk bayrağı altında örtmek isteyenler; bayrağı bir baskı aracı olarak kullanmaya kalkışmayın” dedi.

Türkiye’nin batısında yaşayan halkların Lice’ye kulak kabartması gerektiğini belirten Kürkçü şu ifadeleri kullandı: “Burada bir tartışma var. Kürt halkı diyor ki: Biz özgürce yaşamak istediğimiz bu topraklarda başımızda yeni jandarma karakolları istemiyoruz.Çünkü, eğer biz barış istiyorsk, bize içinde 200 asker barındırack kalekollarla gelmeyin. Bu halkın bunu söylemeye hakkı yok mu?”