HDP Kadın Meclisi Konferans ve Kongre sonrası ilk kapsamlı toplantısını 23-24 Mart'ta Ankara'da yaptı. 

Siyasal süreci ve örgütsel durumu değerlendiren toplantı bileşimi, konferans kararları çerçevesinde görevlendirmelerini yaptı.

HDP Kadın Meclisi toplantısının sonuç bildirgesi yayınlandı.

Bildirgede şu ifadelere yer verildi:

8 Mart'ta kadın sözünü ve iradesini ortaya koyan kadınlar eşitsizliğe, cinsiyetçiliğe, kadın kırımına, savaşa ve işgale, sömürüye, şiddete, faşizme, dinciliğe, ayrımcılığa ve en başta da erkek egemen sisteme ve zihniyete karşı emeğine, bedenine, kimliğine sahip çıkarak, kadın kazanımlarını yok etmeye çalışan kadın düşmanı politikalara karşı isyanını dile getirdi.

8 Mart öncesi çiçek dağıtmak dahil tüm açık alan etkinliklerine getirilen yasaklara karşın vekillerimiz de dahil tüm kadın aktivistlerimizin ısrarlı ve kararlı bir çalışmayla halkla buluşmayı, gündemi ortaklaştırmayı başarmış olması bu sonucun alınmasında, binlerce kadının alanlara çıkmasında belirleyici oldu. 

21 Mart'ta halklarımız faşizme, tecrite ve Efrîn'in işgaline karşı isyanını en güçlü biçimde ifade ederek özgürlükten, demokrasiden, onurlu bir yaşam iddiasından asla vazgeçmediğini, boyun eğmediğini ortaya koydu; umut ve irade dimdik ayakta dedi. Son güne kadar verilmeyen izinlere, tutuklamalara, tehditlere karşın milyonlarca insan Newroz alanlarına aktı. Şimdi önümüzde bu çok boyutlu ve kapsamlı itiraz iradesini aynı güçle 1 Mayıs'a taşıma görevi var.

Faşizm kadın, demokrasi, özgürlük, doğa, hukuk işçi düşmanlığı olduğu kadar, saldırganlıktır, savaştır. Hem yönetim, ekonomi, basın, kültür, toplumsal yaşam üzerine kurduğu tekelci kontrolden beslenir hem de savaştan, şövenizmden ve saldırganlıktan. AKP-MHP ittifakı da Ortadoğu coğrafyasında yürütülen paylaşım savaşını fırsat bilerek Efrîn'e saldırdı ama sadece Efrîn'i değil, Kürtlerin kuzey Suriye'de diğer halklarla birlikte kurduğu demokratik, kadın özgürlükçü, eşit ve özgür birliktelik esasına dayalı yönetim ve varoluş biçimini hedef alıyor. Kobane'den Cizire'ye uzanan alanı istila etme niyetini, açıkça beyan ediyor.  

Kadın Meclisimiz bu saldırgan ve sömürgeci savaş politikalarına karşı mücadelenin, faşizme ve AKP-MHP ittifakının kadın düşmanı politikalarına karşı mücadelenin ayrılamaz bir parçası olduğunu belirledi. Bunu enternasyonal kadın dayanışmasını örmeye ve birleşik kadın mücadelesini öncelemeye ilişkin konferans kararlarımız çerçevesinde her alanda ülke, bölge ve dünya kadınlarıyla ortak mücadele stratejileri ve ağları inşa etme çalışması yürüterek, yerel ve bölgesel bütün kadın mücadelelerinin içinde yer alarak yapacağız. Dünya sokaklarının protesto sesleriyle dolduğu bu 24 Mart Dünya Efrîn Günü'nde yüreğimiz Efrîn halkının haklı mücadelesi ve onurlu direnişiyle birlikte atıyor. Duruşları ve eylemleriyle bugüne güç katan bütün direnişçileri selamlıyoruz.

Tekirdağ Newroz mitinginde hiçbir kanunda yeri olmayan, barıştan ve Efrîn'den söz etmeme yasağına uymadığı için hak ve hukuk ayaklar altına alınarak tutuklanan kadın özgürlük mücadelesi emekçisi, Kadın Meclisi ve MYK üyemiz, feminist yoldaşımız Gülsüm Ağaoğlu'na ve konuşmasına, zindanlardaki binlerce kadın tutsağa ve direnişlerine buradan selam yolluyor, Kadın Mücadelesi ve barış sözü susturulamaz diyoruz. Bulunduğumuz her yerde verdiğimiz ortak mücadele hepimizi özgürleştirecek.

Dün yitirdiğimiz İHD kurucularından ve 12 Eylül sonrası cezaevi önlerinin yılmaz mücadelecilerinden Vahide Açan Ana'yı saygıyla anıyor, yakınlarına, sevenlerine ve halklarımıza baş sağlığı diliyoruz.

Kadın mücadelesine, kazanımlarına yönelik tahammülsüzlük ve saldırılar tüm dünyada sürüyor. 

Brezilya'da faşist çetelerce katledilen Sosyalizm ve Sol Partisi ve belediye meclisi üyesi, feminist aktivist Marielle Franco bunun en son örneklerinden biri oldu. Kendisini saygıyla anıyor yakınlarına ve mücadele arkadaşlarına baş sağlığı diliyoruz.