HDP’nin 3 İstanbul milletvekili, 13. İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne polisin izin vermeyerek müdahale etmesine tepki gösterdi. Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında HDP’li vekiller yaşanan gerginlikten İstanbul Valisi Vasip Şahin’i sorumlu tuttu.

HDP İstanbul milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Sezai Temelli ve Beyza Üstün TBMM’de LGBTİ Onur Yürüyüşü’nde yaşanan olaylara ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Filiz Kerestecioğlu, 28 Haziran pazar günü düzenlenen 13. İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü'nde kolluk güçlerinin orantısız güç kullandığını söyledi. Yaşanan gerginliklerden Vali Vasip Şahin ve emniyet yetkililerini sorumlu tutan Kerestecioğlu, “Farklı inanç gruplarından binlerce bireyin katıldığı bu yürüyüşü Ramazan ayını bahane ederek engelleyen İstanbul Valisi’nin tavrını, AKP’nin hegemonyasını güçlendirmek için dayattığı ötekileştirme siyasetinden ayrı düşünmek mümkün değildir” dedi.

LGBTİ yürüyüşünün son 12 yıldır sorunsuz düzenlendiğini kaydeden Kerestecioğlu, müdahaleler sırasında valiye ulaşılmak istediklerini ancak ulaşamadıklarını belirterek, buna tepki gösterdi.

'Onur Yürüyüş'lerinin kimliklerini toplumdan saklamak zorunda kalan pek çok LGBTİ bireye özgürlük alanı oluşturmak için çok önemli olduğunu ifade eden Kerestecioğlu, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Anayasa’da silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşünün izne tabi olmadığını vurguladı. Kerestecioğlu valilerin sadece kendi yaşama biçimlerine ve anlayışlarına uygun insanların yöneticisi olmadıklarını ifade ederken HDP’li Milletvekili Sezai Temelli ise İstanbul Valisi Vasip Şahin’in bir vali gibi değil, bir müftü gibi davranarak aldığı müdahale kararını Ramazan ayına endekslediğini söyledi. (Haberciniz.com)