Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Cerablus'a yönelik başlattığı askeri müdahalenin Kürt güçlerinin de hedef alınmasına HDP (Halkların Demokratik Partisi) tepki gösterdi.

Türkiye’nin tutumunun Kürt sorununu daha da ağırlaştıracağı uyarısında bulunulan açıklamada, uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağrıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Hişyar Özsoy’un yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İKTİDAR SURİYE KONUSUNDAKİ YANLIŞ POLİTİKALARDAN HIZLA VAZGEÇMELİDİR”

“Türkiye Hükümeti son 5 yıldır Suriye’de sürdürdüğü yanlışta ısrara devam ediyor. TSK’nın IŞİD ile mücadele kılıfı altında Cerablus’a yönelik başlattığı operasyon, her iki ülkede var olan savaşı derinleştirebilecek özellikler içermektedir. Tabii ki, Türkiye IŞİD’e karşı aktif bir mücadele içinde olmalıdır. Ancak bu son operasyonda Türkiye’nin hedefinde IŞİD değil, IŞİD’e karşı en etkin mücadeleyi sürdüren Demokratik Suriye Güçleri vardır.

“Geçtiğimiz günlerde Cerablus’a yönelik askeri harekatın en vahim neticelerinden birisi yaşandı. Bağımsız gözlemciler Cerablus’un Bir El-Kusa ve Siresat köylerinin bombalanarak en az 35 sivilin öldürüldüğünü ifade etmektedir.

“KÜRTLER’İN SURİYE’DEKİ KAZANIMLARINI BALTALANMAK İSTENİYOR”

“Bu operasyon başladığı andan itibaren, bunun Rojava’da IŞİD’e karşı savaşan Demokratik Suriye Güçleri’ni, özellikle de Kürt güçlerini hedeflediğini vurguladık. Rojava’nın iki köyündeki bu katliam, Türkiye Hükümeti’nin amacını açık bir şekilde gözler önüne sermektedir. İktidar, IŞİD ile gerçek bir mücadeleden ziyade, Kürtler’in Suriye’deki kazanımlarını baltalamak istiyor.

KOBANİ DUVARINA TEPKİ

“Hükümetin hem Türkiye hem de Suriye’de Kürtlere yönelik düşmanca tutumunun bir diğer kabul edilemez ürünü de, Kobanê’de ve sınır hattının diğer noktalarında örülmeye çalışılan duvardır. Bu duvarın inşası hem uluslararası hukuk hem de temel hak ve özgürlüklerin ağır bir şekilde ihlal edilmesidir. IŞİD’in kontrolünde bulunan sınır bölgelerinde bırakın duvar örmeyi, sınır güvenliği için gerekli olan rutin önlemleri bile almayan hükümetin, Kobane’ye sınır örmekle neyi hedeflediği açıktır. Kürtlerle barışmak yerine, düşmanca bir tutumu tercih eden hükümet, duvar inşa ederek ancak her iki ülkede yaşayan Kürtlerin öfkesini ve güven kaybını büyütür.

“Türkiye’nin Rojava’ya yönelik bu saldırgan tutumu, zaten iyice şiddetli bir hal almış Türkiye’deki Kürt sorununu da çok ciddi şekilde ağırlaştıracaktır. Cerablus’un güneyinde ölen siviller ile Kobane sınırında örülen duvar kötü gidişin emareleridir.

ULUSLARARASI KAMUOYUNA ÇAĞRI

“Uluslararası kamuoyu bir an önce harekete geçerek, Türkiye’nin Suriye’de giriştiği ve şimdiden ağır bedellere neden olan bu çılgınca tutumuna dur demelidir. Geri dönülemez bir noktaya varmadan, demokrasi güçlerini Türkiye’de ve Suriye’de Kürtlerle savaşmak yerine, kalıcı bir işbirliği ve barış tesis etme yönünde iktidarı yanlış politikalardan vazgeçirecek tepkiler vermeye çağırıyoruz.”

(Demokrat Haber)