HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, MHP ve CHP'nin "Çatı aday" olarak açıkladığı Ekmeleddin İhsanoğlu ismini değerlendirdi. Kürkçü, partisinin çıkartacağı adayın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2. tura kalmasının daha da mümkün olduğunu söyledi.

İhsanoğlu'nun Türkiye'nin demokratik, özgürlükçü güçlerinin aradığı bir aday olmadığını belirten Kürkçü, "CHP'ye Allah selamet versin" dedi.

Kendi partilerinin adayını bir hafta sonra açıklayacaklarını aktaran Kürkçü, İhsanoğlu'na destek vermeme gerekçelerini şu şekilde açıkladı:

"Çok somut bir ifadeyle Ekmeleddin İhsanoğlu, özgürlükçü bir geçmişe ve özgürlükçü bir gelecek perspektifine sahip değil. Türkiye'deki çözüm ve özgürlük süreçlerine etkili bir isim değil. Tersine statükocu güçlerle bir arada yürüyecek bir isim olarak gözüküyor" diye konuştu.

"SİYASET BİLMİYORSA NASIL OLACAK?"

İhsanoğlu'nun adaylığının açıklamasını değerlendiren bir başka HDP'li isim ise Hasip Kaplan oldu. Kaplan, Başbakan Erdoğan'ın Sağ'da bir aday olduğunu belirten Kaplan, "MHP ile CHP gitti bir Sağcı adayın karşısına bir Sağcı aday çıkardı. Yani iki tane Sağ adayımız oldu. Her iki aday da devletin adayı" değerlendirmesinde bulundu.

Sol demokrat kesimin adayının eksik kaldığını söyleyen Kaplan bu adayı da partilerinin çıkartacağını belirtti. Kürtler, Aleviler, farklı kesimler ve ezilenlerin, HDP'nin adayını tek seçenek olarak göreceğini belirten Kaplan, "Şimdi çatı aday ‘ben siyasetçi değilim' diyor ama ‘cumhurbaşkanı olacağım' diyor. Siyaset bilmiyorsa nasıl olacak? 40 gün var seçimlere, kamuoyu onu tanıyana kadar atı olan Üsküdar'ı çoktan geçmiş olacak. Başbakan'ın karşısına dişe diş bir adam lazım. İhsanoğlu kesinlikle böyle biri değil" diye konuştu.

“BAŞBAKAN'DAN KURTULMAK İÇİN”

"CHP ile MHP Başbakan'dan kurtulmak için, Köşk'ün yollarını açıyorlar kendisine" diyen Kaplan, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasıyla MHP ve CHP'nin rahatlayacağını ifade etti. Kaplan, CHP'yi MHP ile ortak aday çıkarmamaları konusunda uyardıklarını kaydetti.