HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü, Rojava ziyaretlerini Federal Kürdistan Bölgesi üzerinden yapmak istediklerini ancak henüz bir yanıt alamadıklarını belirtti. Kürkçü, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın ziyareti engellemek istemesiyle ilgili de "Zaten Türkiye üzerinden gitmek zorunda değiliz. Bakanlık şimdi değil iki hafta önce olumsuz yanıt vermişti" dedi.

'BAKANLIK İKİ HAFTA ÖNCE YANIT VERMİŞTİ'

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in de aralarında bulunduğu Heyet, çeşitli temaslarda bulunmak için Rojava ziyareti planladı. ANF'nin haberine göre; ziyaret için Federal Kürdistan Bölgesi üzerinden geçiş yapmayı düşündüklerini bildiren Kürkçü, şu bilgileri verdi:

"Türk Dışişleri Bakanlığı engellemiş falan değil. Dışişleri Bakanlığına bizim grup başkanvekillerimiz önceki haftalarda  Rojava'ya gitmemiz için bir talepte bulunmuşlar. Bakanlık bu talebi olumlu karşılamadı, gideceğimiz kapının açılamayacağını söyledi. Bu da normal zaten. Kaç zamandır Rojava'ya gitmek istiyoruz ancak bizim Erbil'den geçerek, oradan hareketle Rojava'ya gitmemizin önünde engel yok. Türkiye'den Güney Kürdistan'a geçmemizi engelleyen bir arıza yok, vize talebi vs. yok. Zaten Bakanlık bu talebimize iki hafta önce 'olmaz' dedi ama başka bir engel, Güney'e geçmemizin önünde bir engel çıkartmış da değil, bu da izne tabi değil."

'FEDERAL KÜRDİSTAN BÖLGESİ'NDEN HENÜZ YANIT ALAMADIK'

Kürkçü, "Ancak bizim Güney'den, onların kapılarından birinden izin alarak geçmemizle ilgili bir başvurumuz var. Rojava'ya gitmek istediğimizi kendilerine ilettik ama herhangi bir yanıt almış değiliz" dedi.

"ZİYARET ERTELENDİ"

Bu arada ETHA ise, ilgili haberinde HDP heyetinin, Rojava'ya yapacağı ziyaretin ertelendiğini duyurdu.

Haberde; ziyaretin, hem Erbil hem de Ankara'da yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlanması üzerine ertelendiği bildirildi.