HDP heyeti, Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı 2 bin nüfuslu Altınsu köyünde asker ve polisin katılımıyla başlatılan operasyonda işkenceye maruz bırakılan köylülerle bir araya geldi.

Köyde incelemelerde bulunan HDP’li Irgat, kadınların tacize uğradığını ifade ederek, bazı köylülere şiş saplandığını söyledi.

Yaklaşık 100 kişinin işkenceye maruz kaldığını ifade eden Irgat, “Bir çatışma bahane edilerek sabaha karşı bütün evlere rastgele giriliyor. Hortumla dövülenler, şiş saplananlar var. Medyada sadece 36 kişinin adı geçiyor ama 100’e yakın insan darp edilmiş. Güvenlik güçleri gittikleri her evde kadınları taciz etmişler. Ne bir gözaltı var ne bir soruşturma” dedi.

Hakkari Valiliği’nin, “güvenlik görevlilerine direnen kişilerin 'derdest' edilerek gözaltına alındı” açıklamasını yalanlayan Akdoğan, işkence izlerinin hala taze olduğunu söyledi.

Akdoğan, “Valilik köylülerin açıklamalarını yalanlamıştı. Ama 4üncü gün olmasına rağmen darp izleri taptazeydi. Gelsin görsünler bu izleri. Biz ziyaret ettiğimiz her evde sosyal medyadaki fotolarda gördüğümüz izlerin daha kötüsüne rastladık. 80 yaşındaki bir annenin koluna dipçikle vurulmuş. Genç arkadaşların sırtı o fotolarda gördüğümüzden çok daha kötü. Kadınlar yaşadıklarını anlatamadılar bile, öyle sinkaflı küfürler edilmiş. Fiziki şiddetin yanında ruhi şiddetin de uygulandığına müşahade ettik” ifadelerini kullandı.

HDP milletvekilleri Mizgin Irgat ve Nihat Akdoğan, Parti Meclisi üyesi Özgür Zeydanoğlu ve Hakkari il örgütü yöneticilerinden oluşan heyet, Şemdinli'nin Şapatan (Altınsu) köyündeki işkence olayını incelemek için köyde incelemelerde bulundu.

HDP heyetinde yer alan Mizgin Irgat’ın izlenimleri şöyle:

KADINLARA TACİZ

Köy HDP’ye oy veren bir köy ve düzenli aralıklarla bu tür baskılara maruz kalıyorlar. Bir çatışma bahane edilerek sabaha karşı bütün evlere rastgele giriliyor. Hortumla dövülenler, şiş saplananlar var. Medyada sadece 36 kişinin adı geçiyor ama 100’e yakın insan darp edilmiş. Darp raporlarında sıkıntı var. Başvuranlara rapor verilmemiş. Verilen raporların da eksik olduğunu düşünüyoruz. Kadınlar, taciz edildiklerini anlattılar. Güvenlik güçleri gittikleri her evde kadınları taciz etmişler. Ne bir gözaltı var ne bir soruşturma.

SAVCI GÖRÜŞME TALEBİNİ KABUL ETMEDİ, KAYMAKAM RANDEVU VERMEDİ

Savcı görüşme talebimizi kabul etmedi. Kaymakam da randevu vermedi. Başhekimle görüşmek istedik, yerinde değildi. 100 kişinin rapor alması için girişimlerde bulunacağız. Doktorun hakaret ettiği iddiası var. O doktora da ulaşamadık.

Köyü hiçbir devlet yetkilisi ziyaret etmemiş. Hiçbir şekilde iletişime geçilmemiş. Valilik iddiaları kabul etmedi. Ama olay valiliğin açıklamasının tam tersi. Burada işkence söz konusu. Gözaltı olsa dahi işkence kabul edilemez. Bu köyde yıllardır yaşayan siviller darp ediliyor. Aralarında bir tane bile yabancı kişi yok. Köylülere saldırıyorlar ve buna da gözaltı diyorlar. Savcı kararı bile olmadan girdikleri evler var. Köylüleri saatlerce yüz üstü yerde yatırmışlar. Yetkiyi aşan uygulamalar yapıyorlar.

‘DÜŞMANLIK GÜDÜSÜYLE HAREKET EDİLMİŞ’

Köylüler seslerinin duyulmasını istiyor. “Bizi katletmek istiyorlar” diyorlar. “Kimliğimize, siyasi tercihimize yönelik bir saldırı var” diyorlar. Bir annenin fasulye bahçesi yerinden sökülmüş. Düşmanlık güdüsüyle saldırı gerçekleşmiş. Sıradan bir olay değil.

BAKAN SOYLU’YA ÇAĞRI

İdari, adli bir soruşturma yapılması, darp raporlarıyla davaya dönüştürülmesi gerekiyor. Ziyareti raporlaştıracağız. Kamuoyuyla paylaşacağız. İçişleri Bakanlığı'na çağrı yapıyoruz. Bu, bakanlığın sorumluluğunda gelişen bir olaydır.

Hekimin hukuka aykırı hareketi söz konusu. Tabipler Odasına başvuracağız. Köylülerin suç duyurularının takipçisi olacağız. Kamuoyuna da çağrı yapıyoruz. Bu uygulama Şemdinli’nin bir köyüne bağlı, lokal bir mesele değil. İdeolojik, sonrasını hesaba katmayan, keyfi bir uygulamadır. Kolluk istediği gibi hem manevi hem maddi şiddet uygulamıştır, tehdit etmiştir. Bir suç varsa adli makamlar devreye girer, delili varsa yargılar, cezalandırır. Burada yargısız infaz hayata geçmiştir.

Nihat Akdoğan’ın izlenimleri şöyle:

Valilik köylülerin açıklamalarını yalanlamıştı. Ama 4üncü gün olmasına rağmen darp izleri taptazeydi. Gelsin görsünler bu izleri. Biz ziyaret ettiğimiz her evde sosyal medyadaki fotolarda gördüğümüz izlerin daha kötüsüne rastladık. 80 yaşındaki bir annenin koluna dipçikle vurulmuş. Genç arkadaşların sırtı o fotolarda gördüğümüzden çok daha kötü. Kadınlar yaşadıklarını anlatamadılar bile, öyle sinkaflı küfürler edilmiş. Fiziki şiddetin yanında ruhi şiddetin de uygulandığına müşahade ettik.

‘DARP RAPORLARINDA SIKINTI VAR’

Kaymakamla, savcıyla ve başhekimle görüşmek istedik. Kaymakam reddetti. Savcı konunun hassasiyeti açısından bizimle görüşmek istemediğini ifade etti. Nasıl tesadüfse, başhekim de izne ayrılmış. Sadece başhekim yardımcısıyla görüştük. Çektiğimiz fotoğrafları gösterdik. Bu insanların darp raporlarını verin dedik. Raporlar konusunda sıkıntılar var.

KÖYLÜ ÖFKELİ

Çok büyük bir öfke var. Birçok kereler zulümle karşı karşıya geldiler. Ama “ilk defa bu kadar sinkaflı, adice küfredildiğini gördük” diyorlar. Kadınlara bu kadar hakaret edilmesi, ayrıca büyük bir kızgınlık yaratmış. AKP Hükümeti'nin uygulamalarına ciddi bir tepki var. Bu meselenin peşini bırakmayacaklarını, takipçisi olacaklarını söylüyorlar.

Biz de bu konuda onlara her türlü hukuki desteği vereceğiz. Kapsamlı bir rapor hazırlayacağız. Bu uygulamayı onlar gibi biz de kabullenemiyoruz.

(HABER MERKEZİ)